Ca urmare a crizei economice, companiile au devenit mai reticente in fata riscului si au pretuit mai mult prudenta, alegand sa isi verifice partenerii de afaceri pentru a elimina pierderile din tranzactiile comerciale.
Incheierea unei afaceri presupune, inainte de toate, o analiza amanuntita a factorilor care influenteaza modul de dezvoltarea a acesteia in viitor.
Prin urmare, tot mai multe companii apeleaza la verificarea partenerilor de afaceri inainte de semnarea actelor, pentru a evita riscuri precum incheierea de contracte cu firme aflate in insolventa, faliment sau chiar radiate.
Totodata, trebuie stiut daca cel care se declara reprezentantul societatii are dreptul de a semna in numele acestuia.
O evaluare juridica completa a societatii partenere implica cunoasterea de informatii precum: daca apare in calitate de parat in litigii de somatie de plata, daca exista o actiune pentru deschiderea procedurii de insolventa etc. In afara de acestea, verificarea partenerilor de afaceri trebuie sa implice si o evaluare a bonitatii fiscale.
Este necesar sa se stie daca pe numele potentialului partener sunt inregistrate incidente de plati si daca CEC-urile, biletele la ordin sau cambiile emise de partener au acoperire.
Verificarea partenerilor de afaceri este o modalitate simpla, eficienta si economica ce va permite sa aflati riscurile la care va supuneti in momentul unui eventual parteneriat. Companiile care isi desfasoara activitatea in comertul cu ridicata, comertul cu amanuntul, lucrari de constructie ale cladirilor rezidentiale si nerezidentiale si servicii financiare sunt cele care solicita cel mai des interogari cu privire la partenerii de afaceri.
Daca, in urma informatiilor primate, se intrevede un potential risc si cu toate acestea considerati profitabil parteneriatul, va recomandam introducerea in contract, a anumitor clause pentru sporirea gradului de siguranta.