Orice aplicatie tehnologica care utilizeaza sisteme biologice, organisme vii, sau derivate ale acestora, pentru a crea sau
modifica produse sau procese în scopuri bine determinate.
Utilizarea integrata a biochimiei, microbiologiei si ingineriei în scopul obtinerii unei aplicatii tehnologice industriale, cu ajutorul microorganismelor, culturilor de celule si a partilor componente a acestora.
Biotehnologiile sunt folosite înca din antichitate, pentru producerea si conservarea de alimente precum pâinea, brânza, vinul, berea.
Desi manipularea genetica s-a produs în vremurile moderne recente, când în 1980 s-a descoperit ca anumite gene pot fi schimbate între organisme diferite, biotehnologia sta la baza unor procese si reactii chimice care au loc de mii de ani si sunt specifice organismelor vii, precum transformarea strugurilor în vin, a grâului în pâine si a laptelui în brânza. Prin urmare, biotehnologia, considerata azi interfata dintre biologie si tehnologie, studiaza modul de dezvoltare al celulelor si al moleculelor cu scopul de a produce diferite produse necesare omului.
Chiar daca marimea unei celule vii din organismul uman este de ordinul unei miimi de milimetru si cântareste mai putin de o milionime de gram, ea ascunde nenumarate procese, care nici macar pe durata unui minut nu pot fi surprinse în toata complexitatea lor. Totusi, tehnologiile actuale, capabile sa opereze la dimensiunea macromoleculelor, au permis patrunderea în interiorul acestor procese de mare rafinament din interiorul celulelor.
Considerata stiinta viitorului, biotehnologia este si industria cu cel mai mare potential pentru inovare. Întrucât se ocupa cu o parte din necesitatile de baza ale societatii, domeniul biotehnologiei beneficiaza de un sprijin deosebit din partea sectorului public. Astfel a ajuns sa aiba un impact decisiv în ameliorarea vietii vegetale, animale si umane, dar si în combaterea foamei în anumite regiuni ale lumii.