Afectarea ligamentelor parodontale si a osului alveolar, nu are loc imediat. În prima faza apare inflamatia la nivelul gingiei, denumita gingivita. Inflamatia se traduce printr-o modificare de culoare , de volum, de aspect al suprafetei (textura) si o crestere a tendintei de sângerare.
Atât gingia cat si papilele interdentare îsi pierd culoarea normala, roz-pal, si devin rosii, chiar violacee, se maresc în volum, capatând, totodata, o consistenta moale. În acelasi timp dispare si aspectul normal de „coaja de portocala” a gingiei, fiind înlocuit de unul neted, lucios. Din cauza acestor modificari pacientul observa foarte des, sângerari la periaj cât si o senzatie de durere.
Tratate la timp, modificarile survenite în cazul gingivitei, sunt reversibile. Cu toate acestea, netratata, inflamatia gingivala evolueaza treptat spre structurile profunde, dând nastere bolii parodontale (parodontitei).
În stadiile incipiente ale parodontitei, gingiile se retrag sau se îndeparteaza de dinti, formându-se mici „buzunare” (pungi parodontale) între gingii si dinti. Punga parodontala este, în esenta, adâncirea patologica a santului gingival.
Aceasta adaposteste o flora microbiana foarte bine dezvoltata si daunatoare. Sistemul imunitar încearca sa lupte împotriva infectiei, iar tesutul gingival începe sa se retraga de pe suprafata dentara (aparitia retractiilor gingivale).
Etapele tratamentului Consultatia initialaMedicul realizeaza examenul clinic care consta în anamneza (relatarea de catre pacient a datelor referitoare la îmbolnavire) si examinare clinica prin efectuarea unei parodontometrii în care se noteaza pierderea structurilor de sustinere ale dintilor, mobilitatea dentara, retractiile gingivale; Examinarea clinica se coreleaza cu cea radiologica. În urma examinarii se formuleaza un diagnostic si iar pe baza acestuia se stabilesc etapele de tratament
Etapa initiala(terapie non-chirugicala) care consta în îndepartarea factorilor microbieni si a altor factori ce mentin inflamatia gingivala
Etapa de reevaluareîn tratamentul parodontal este importanta pentru a determina eficacitatea tratamentului anterior si pentru a preveni recidivele bolii parodontale. Este recomandat sa urmati programul de controale periodice la medicul stomatolog
Etapa chirurgicalaainterventii chirurgiale de reducere a pungilor parodontale si de restabilirea a suportului osos, acoperirea eventualelor retractii sau interventii preprotetice care sa ajute viitorul tratament restaurator (elongari coronare)
Etapa de mentinereeste ultima etapa a tratamentului parodontal si este importanta pentru mentinerea sanatatii gingiilor si a dintilor pe termen lung. Aceasta etapa urmeaza etapei de tratament initial si etapei de reevaluare si consta în vizite periodice regulate la medicul stomatolog pentru a verifica starea de sanatate a gingiilor si a dintilor si pentru a preveni recidivele bolii parodontale