Ghidul Serviciilor
Farmaciata
inapoi la firma 675 vizite
Poza Homeopatie
Foto

Cu gust acrisor si diferite culori, albe, rosii si negre, coacazele sunt o sursa excelenta de vitamina C: 80-100% se pastreaza in produsele obtinute (suc, sirop, vin). De asemenea, coacazele se folosesc cu succes in sfera terapeutica: hipertensiune, afectiuni renale, tulburari specifice menopauzei, anemie, probleme digestive.

 

Coacazele contin apa, zaharuri, acizi, substante proteice, celuloza, saruri minerale, provitamina A, vitaminele B1, B2, B6, vitamina C, vitamina PP, antocian. Gratie acestor antociani, coacazele mentin vitamina C in stare stabila si in forma activa biologic. Coacazele sunt totodata foarte bogate in magneziu si fier, care le imprima actiune hematopoietica, deci antianemica.

 

Coacazele negre, cele mai bogate fructe in vitamina C

Coacazele albe si rosii se pot consuma in stare proaspata, sub forma de suc pur sau diluat cu apa (100-500 ml pe zi, in 3-4 reprize), precum si ca jeleu. Ele au efect remineralizant, laxativ, diuretic, depurativ si hemostatic. Sunt recomandate in caz de inapetenta, dispepsii, inflamatii digestive si urinare, insuficienta hepatica, reumatism, guta, constipatie, afectiuni febrile. Coacazele negre au cel mai mare continut de vitamina C dintre toate fructele, stimuland secretia sucului gastric. Elibereaza organismul de toxine si contribuie la scaderea acidului uric si a colesterolului. Coacazele negre au actiune antialergica (alergii respiratorii, urticarie).

 

Coacazele negre reduc colesterolul si protejeaza inima

Studiile stiintifice au demonstrat rolul deosebit de benefic al coacazelor negre in afectiunile cardiace, precum si pentru prevenirea accidentelor vasculare cerebrale. Cura cu aceste fructe este recomandata persoanelor hipertensive si femeilor care sufera de tulburari ale circulatiei cauzate de menopauza. Coacazele negre au actiune cardioprotectoare, prin reducerea considerabila a colesterolului. Activitatea antioxidanta a coacazelor ar putea explica potentialul lor cardioprotector. Intr-un studiu asupra capacitatii antioxidante a alimentelor, utilizand un test numit ORAC (Oxygen Radical Absorbing Capacity), coacazele au obtinut unul dintre punctajele cele mai mari. Componenta principala ce imprima actiunea antioxidanta o constituie polifenolii, in special flavonoidele, care ar putea actiona ca antioxidanti pentru a inhiba oxidarea LDL (colesterolul „rau"), reducand si inflamarea vasculara prezenta in ateroscleroza.

 

Infuzie de coacaze negre, impotriva hipertensiunii arteriale

Infuzia din frunze de coacaz negru are actiune calmanta, hipotensiva si diuretica si se foloseste in urticarie, hipertensiune arteriala, alcoolism sau periartrita scapulo-humerala. Se beau cate 100 ml, de doua ori pe zi (dimineata si seara).

Decoctul din frunze de coacaz negru se prepara dintr-o lingura de frunze uscate la 200 ml apa rece. Este indicat in tratarea intepaturilor de insecte, deoarece are actiune calmanta.

 

Impotriva hipertensiunii arteriale se pun 100 g de frunze de coacaz negru intr-un litru de apa clocotita. Se lasa sa infuzeze 15 minute. Se beau 5 cesti pe zi.

 

In caz de colici nefritice se lasa sa infuzeze 40 g de frunze de coacaz negru intr-un litru de apa clocotita, timp de 15 minute. Se bea cate o ceasca dupa fiecare masa.

 

Recent, cercetatorii au descoperit ca uleiul de samburi de coacaze negre ar putea imbunatati activitatea neuronilor, prin doi compusi: acidul alfa-linolenic si acidul stearidonic.

 

Uz extern

Pelteaua de coacaze negre, amestecata cu putina apa calda este indicata in faringitele granulomatoase. Se face gargara de cateva ori pe zi. Impotriva durerilor de gat sau amigdalelor inflamate se face gargara cu suc de coacaze negre, de mai multe ori pe zi.

 

Dr. Ruxandra Constantina,

Medic specialist medicina de familie,

Competenta apifitoterapie,

Centrul Medical Med-As,

www.med-as.ro, Call-center: 021.9232

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2024
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.