Este un material obtinut prin reactia chimica dintre doua componente (poliol si izocianat), inert din punct de vedere chimic, insolubil în apa si multi agenti chimici, care nu este toxic organismului uman si mediului înconjurator.
Poliuretanul pulverizat
Este reprezentat de spuma izolatoare ce adera la suportul vizat prin pulverizare directa, "pe loc" cu ajutorul echipamentului specializat ce asigura dozarea si amestecul componentilor, instalat pe un autocamion ce se deplaseaza la lucrarea solicitata. Spuma poliuretanica aplicata are la suprafata o membrana impermeabila iar la interior este un material poros cu structura celulara închisa. Densitatea mica si gazul continut în celulele închise, aduc spuma poliuretanica la cel mai înalt nivel de izolare termica.În tabelul de mai jos se prezinta gradul de izolare al poliuretanului pulverizat comparative cu alte materiale izolatoare.
Caracteristicile poliuretanului rigid pulverizat pentru termoizolatii, hidroizolatii si fonoizolatii- material poros în interior, cu celule închise, având la suprafata o crusta dura, impermeabila- foarte usor, cu densitate scazuta, cca. 25-35 kg/m3- conductibiltatea termica scazuta, cca. 0,020W/m2K- impermeabil - rezistent la îmbatrânire în contact cu gazele de esapament si noxele industriale agrseive- ignifug-clasa de rezistenta B2 sau B3- aderenta mare la toate materialele folosite în constructii si alte industrii- este un bun izolator electric- izolare fonica foarte buna, absoarbe pâna la 60 % din zgomotele transmise prin aer