Ce înseamna o consultatie ginecologica?
Consultatia ginecologica presupune o discutie cu specialistul, o examinare pelviana si un test Babes-Papanicolau. Pâna la vârsta de 35 de ani, consultul ginecologic este recomandat a fi efectuat anual, iar dupa vârsta de 35 de ani, medicii ginecologi recomanda efectuarea unui control ginecologic cel putin o data pe an sau în functie de recomandarea medicului.
O consultatie ginecologica nu dureaza mai mult de 20 de minute si este împartita în doua etape:
discutia
evaluarea starii generale cu examinare clinica.
Ce presupune prima vizita la clinica de obstetrica – ginecologie?
Adolescentele vor fi educate sa valorizeze relatia cu medicul ginecolog. De asemenea, vor învata importanta preventiei prin vizite la clinica de obstetrica – ginecologie în care nu vor fi consultate, ci doar vor vorbi deschis cu un specialist despre:
potentialele probleme ale aparatului reproducator
viata sexuala
boli cu transmitere sexuala
metode contraceptive
De asemenea, parintii si adolescentele se vor informa cu aceasta ocazie despre HPV (human papilloma virus) si despre incidenta virusului si vaccinare. Aceasta discutie are scopul de a oferi o imagine corecta si completa asupra incidentei acestui virus si a metodelor de diminuare a riscului de infestare. La clinica de obstetrica – ginecologie li se va explica adolescentelor care este incidenta HPV. Potrivit statisticilor, incidenta HPV creste ca risc cu 15% cu fiecare partener sexual nou.
De ce este important consultul ginecologic?
În afara controalelor de rutina, ori de câte ori au sângerari în ciclurile menstruale sau dupa contact sexual, daca au scurgeri vaginale persistente si anormale, daca simt durere sau presiune în interiorul cavitatii pelviene, crampe menstruale cu o intesitate mai mare decât cea normal, mâncarimi, dureri, inflamatii.
Daca pacienta îsi planifica o viitoare sarcina, primul pas este vizita la o clinica de obstetrica – ginecologie si o evaluare completa a aparatului reproducator, prin analize medicale specifice. Mergând mai departe, consultul ginecologic în sarcina difera de la pacienta la pacienta si este urmat de o serie de recomandari precise.
Medicii ginecologi recomanda ca vizita anuala sa se faca la doua saptamâni dupa încheierea menstrei pentru ca rezultatele sa fie concludente.
Cum ne pregatim pentru un consult ginecologic?
Pregatirea pentru întâlnirea cu medicul ginecolog nu presupune nimic complicat.
Pacienta nu trebuie sa fi întretinut relatii sexuale cu 24 de ore înainte de întâlnirea cu medicul ginecolog si sa nu faca niciun fel de spalaturi intravaginale. Astfel, secretiile normale ale vaginului nu vor fi modificate.
Medicul va solicita ca vezica urinara sa fie golita. Medicul va evalua zona pelviana, printr-un examen bimanual, si cea abdominala. În unele situatii va examina si sânii.
Consultul ginecologic mai presupune verificarea formei si dimensiunii uterului, posibile modificari ale ovarelor sau prezenta unor formatiuni de tip fibrom.
Pentru a te tine departe de eventuale neplaceri, ai grija de sanatatea ta, alege-ti un medic si programeaza-te din timp la un consult ginecologic.