Deratizarea reprezinta un complex de masuri prin care urmarim eliminarea sau mentinerea la un nivel redus populatia rozatoarelor precum soarecii sau sobolanii ce ne invadeaza spatiul sau gospodaria. Are un rol deosebit de important fiindca aceste micute mamifere sunt vectori de raspundire a infectiilor si bolilor precum: trichineloza, leptospiroza, bruceloza, febra aftoasa, gastroenterita virotica, pneumococul, toxiinfectiile alimentare, etc. pe langa aceste aspecte putem mai adauga si faptul ca rozatoarele distrug, si fac inutilizabile instalatii, spatii, alimente destinate consumului uman sau animal, facand astfel ca pierderile provocate de ei sa devina inestimabile.
Aceste rozatoare sunt atrase de cele mai multe ori de resturile alimentare dar preferintele in ce priveste hrana pot varia. Sobolanii spre exemplu pot manca, aproape orice incepand de la cereale, frunze, fructe, insecte pana la oua, carne, viermi si gunoaie, insa nu se dau la o parte nici de la roaderea materialelor care sa le poata ajuta la tocirea dintilor, printre aceste materiale se afla lemnul, cauciucul, plasticul, cartonul si nu numai.
Inainte de incepe actiunea de deratizare, este important sa se evalueze gradul de infestare si perimetrul vizat. Daca rozatoarele isi fac aparitia si tranziteaza rar zona vizata, gradul este unul scazut, dar daca acestia au curajul ca isi faca simtita prezenta des si in numar mare inseamna ca au reusit sa colonizeze zona iar gradul de infestare va fi unul ridicat. Insa daca in momentul venirii echipei de specialitate acestia nu sunt de gasit, evaluare se face de obicei in baza urmelor lasate: mancare inceputa, traseul de excremente sau petele de urina, urmele labutelor, gaurile pe care acestia le fac in pardoseala, pereti si eventual soareci sau sobolani gasiti morti.
Aceste rozatoare au tendinta de a se reproduce destul de repede de aceea se recomanda sa apelati cat mai repede la serviciile de deratizare. O interventie rapida poate preveni sau depista infestarea in faza incipienta pana sa se ajunga la probleme mult mai acute.
Desi de cele mai multe ori cand se intampla sa dam nas in nas cu ele le percepem doar ca pe niste animale dizgratioase sau dezgustatoare, acestea sunt in realitate foarte inteligente ceea ce ii face uneori greu de capturat cu o capcana clasica.
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.