Psihoterapie
Psihoterapia este un mijloc de cunoastere si restructurare personala si se adreseaza persoanelor care vor sa-si inteleaga propriile sentimente sau persoanelor care se confrunta cu:
– factori stresori;
– tulburari emotionale si comportamentale – izolare, stari de anxietate, atacuri de panica, stari depresive sau de tristete accentuata, gânduri obsesive;
– trauma de separare, abandon, divort, deces;
– abuz fizic, sexual ori emotional;
– tulburari psihosomatice;
Se desfasoara în spatiu sigur, iar confidentialitatea este regula de baza, deoarece aici, în acest spatiu exploram procese inconstiente si/sau constiente care determina gânduri, trairi si comportamente. Procesul terapeutic, fiind unul de profunzime axat pe o dinamica de restructurare a personalitatii, are la baza relatia terapeutica, o relatie profesionala ce este construita pe principii si etica profesionala.
Consiliere
Consilierea spre deosebire de psihoterapie se desfasoara ca o activitate suportiva, formativa, clarificatoare, într-un numar de sedinte mai redus fata de psihoterapie, stimulând autocunoasterea si dezvoltarea personala, cu scopul de a preveni aparitia unor tulburari emotionale, cognitive si de comportament.
Psihoterapie de familie
Psihoterapia de familie se adreseaza familiilor care se confrunta cu dificultati sau cu un dezechilibru ce apare în sistemul familial.
Acestea se pot datora unor probleme precum:
– comunicare disfunctionala cu copiii;
– autenticitatea comunicarii între parteneri si copii lor;
– adoptia unui copil care poate schimba dinamica cuplului;
– un parinte vitreg presupune reîntregirea familiei, dar în termeni/scheme noi de relationare si comunicare
– trauma psihica : boala unuia din membri, deces/separare/divort, violenta domestica, consum de alcool sau alte substante
Psihoterapie de cuplu
Se adreseaza cuplurilor care se aflata în impas existential. În aceste cazuri, terapia poate ajuta cuplurile oferindu-le o perspectiva neutra si obiectiva în care vor fi cunoscute temerile relationale, redescoperirea resurselor si calitatilor fiecarui membru, identificarea atât a propriilor nevoi cât si pe cele ale partenerului. Obiectivul este acela de restabilire a unei legaturi emotionale reale si asumate între parteneri, bazate pe siguranta, încredere si comunicare clara.
Psihoterapie de grup
Se adreseaza celor care doresc sa-si imbunatateasca capacitatea de a face fata dificultatilor si problemelor aparute în viata lor.
Problemele relationale sunt cel mai bine abordate în psihoterapia de grup deoarece aceasta se concentreaza pe interactiuni interpersonale. Obiectivul acestui tip de terapie este acela ca schimbarea sa se produca în modul în care persoana aflata în grupul terapeutic se raporteaza la cei din jur. În acest sens, grupul reprezinta un sistem de suport, dar în acelasi timp o oglinda care îl va ajuta pe participant sa-si constientizeze blocajele personale si depasirea lor.