Ghidul Serviciilor
Bocai Florentina, Cabinet Psihoterapie Si Hipnoza Clinica Bucuresti
inapoi la firma 936 vizite
Poza Hipnoza ericksoniana
Foto

Hipnoza ericksoniana reprezinta o abordare terapeutica moderna, initiata de Milton Erickson despre care se spune ca  exercita o influienta la fel de mare ca si S. Freud pe vremea sa.  Hipnoza ericksoniana este permisiva si nondirectiva (hipnoza clasica  este directiva) cu un caracter flexibil, subiectul avand posibilitatea ca in stare de hipnoza, sa afle ca dispune de resurse inconstiente pe care nu le foloseste, dar care ii pot aduce transformarea. 

                         Psihoterapia prin hipnoza ofera un cadru special de lucru cu inconstientul, apeland la acea putere extraordinara din interiorul nostru -  creativitatea, care de multe ori este blocata de criticism si tipare mentale rigide.

Oamenii stiu mult mai mult decat cred ei ca stiu, dar pierd timp pretios pentru ca se limiteaza si se complica. Mediul de provenienta  ne-a invatat sa credem ca avem capacitati limitate, motiv pentru care multi oameni se restrictioneaza, se blocheaza in vechi sabloane, impiedicand accesul spre inconstient.

Abordarea ericksoniana are un caracter individualizat, folosind metaforele sau comunicarea analogica  in scop terapeutic. Daca va amintiti basmul "Harap Alb", in care fiul imparatului merge in grajd cu o tava de jaratec pentru a-si alege calul, si.. era calul cel mai slab, gloaba cea mai neputincioasa din grajd! Deci, nu conteaza cum aratam, ce spun altii despre noi pentru ca in fiecare din noi poate exista un cal nazdravan,  pot exista resurse nebanuite, care pot fi mobilizate nu prin mijloace obisnuite, ci prin mijloace mai putin obisnuite, prin hipnoza.

Transa hipnotica reprezinta o stare modificata de constiinta in cadrul careia subiectul se deconecteaza de stimulii externi si se conecteaza cu propriul univers interior. Acest fenomen se petrece frecvent in viata curenta, de exemplu, traim un fel de transa in timp ce facem jogging, in timp ce citim un roman interesant, urmarim un film captivant, conducem masina, cand lucram foarte concentrati intram intr-o stare din care ne trebuie un timp oarecare, pentru a “reveni din nou cu picioarele pe pamant”. Transa nu este o stare de somn ci de relaxare, din care  subiectul revine si isi  poate aminti si  povesti tot ceea ce a simtit.

Schimbarea terapeutica reprezintă un proces activ care se derulează in trepte, o schimbare mica antrenand o alta, subiectii invatand treptat-treptat cum sa-si  mentina echilibru. Reusita unei sedinte de hipnoza depinde de subiect si de starea de confort a acestuia, de metoda folosita, atitudinea si tinuta terapeutului, de timbrul vocii, de modul in care urmareste si stapaneste desfasurarea reactiilor subiectului. In stare hipnotica  se  acceseaza parti ale experientei sau personalitatii care nu sunt accesibile in stari de constienta, fata de care subiectul opune rezintenta  in terapie. Hipnoza e ,, poarta catre inconstient,,  taramul eliberator  in care neredescoperim ca fiinte infinite! Hipnoza este o regresie a constientului in favoarea inconstientului. Progresii de varsta dar si regresii de varsta au loc  in scop terapeutic!

Tainele subconstientului au fost  explorate de vechii indieni inca din antichitate, Herodot amintea ca babilonienii ii aduceau pe bolnavi intr-o stare speciala pentru tratarea unor boli, folosind in acest scop sugestiile persuasive. Medicul englez John Elliotson a realizat primele interventii chirurgicale in stare de transa hipnotica. In timpul celui de-al doilea razboi mondial, hipnoza a fost utilizata cu succes in tratamentul nevrozelor de razboi. Utilizarea in scopuri terapeutice a hipnozei a fost sustinuta si de psihiatrii P.Brener si S.Freud.

Asociatia Mondiala Britanica, inca din  anul 1955  a inclus hipnoza ca disciplina de invatamant in scolile medicale, iar  in prezent, exista in afara de Asociatia Romana de Terapie Ericksoniana( ARHRTE) si Societatea Europeana de Hipnoza.

Atentie: Hipnoza ericksoniana  se utilizeaza numai in scopuri terapeutice si se pleaca de la ideea ca un subiect intra in transa numai daca doreste si  se considera ca are nevoie de acest stil terapeutic.

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2024
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.