Ghidul Serviciilor
Floroiu Hosu Luminita - Birou Mediator, Bucuresti
inapoi la firma 293 vizite
Poza Servicii de mediere
Foto

Impacarea partilor prin mediere (autor-victima) in caz de vatamare corporala grava,

inlatura raspunderea penala a autorului producerii accidentului iar acesta nu mai este sanctionat penal.

Impacarea partilor prin mediere se poate face pana la ramanerea definitiva a hotararii instantei de judecata.

In situatia in care impacarea partilor prin mediere intervine in faza de cercetare penala, parchetul (procurorul) este obligat sa dispuna, prin rezolutie, neinceperea urmaririi penale.

In situatia in care impacarea partilor cu ajutorul unui mediator intervine in faza de urmarire penala, procurorul este obligat sa dispuna incetarea urmaririi penale.

In situatia in care impacarea partilor prin mediere intervine in faza de judecata, pana la ramanerea definitiva a hotararii instantei de judecata, instanta de judecata este obligata sa dispuna achitarea inculpatului (autorului accidentului).

Indiferent de data producerii accidentului, daca nu a ramas definitiva hotararea penala, impacarea partilor prin mediere inlatura raspunderea penala. Aceasta datorita faptului ca legea penala retroactiveaza, aplicandu-se legea penala cea mai favorabila,  in toate dosarele penale si in toate procesele penale aflate pe rol.

 

Art. 132 Cod procedura penala – Impacarea partilor prin mediere in cazurile prevazute de lege inlatura  raspunderea penala (care are ca obiect sanctiunea penala) si stinge si actiunea civila (pretentiile de despagubire).

Impacarea partilor prin mediere este personala si produce efecte numai daca intervine pana la ramanerea definitiva a hotararii penale.

Partile conflictului au deplina libertate in mediere: au dreptul de a-si alege mediatorul, dreptul de a decide ce conflict doresc sa -l solutioneze pe calea medierii si continutul acestuia, dreptul de obtine confidentialitatea partilor si mediatorului si de a pastra confidentialitatea celor spuse in timpul sedintei de mediere , dreptul de a decide solutia, dreptul de a fi asistate pe tot parcursul procedurii, dreptul de a fi informate, dreptul la un tratament echidistant, nediscriminatoriu, bazat pe buna-credinta, etc.

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2025
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.