Ghidul Serviciilor
Fondul Monetar International
inapoi la firma 2280 vizite
Poza Relatiile cu Romania
Foto
Foto
Foto

Functia de supraveghere este stipulata in Articolul IV al Statutului FMI, modificat in 2007, dupa aproximativ 30 de ani de la precedenta modificare, care a avut loc la sfarsitul anilor 70. Pentru a asigura eficienta acestei functii in contextul globalizarii actuale, FMI propune o serie de masuri prin noua sa Strategie pe Termen Mediu.

Decizia din 2007 privind supravegherea bilaterala. In iunie 2007, cadrul de supraveghere a fost actualizat pentru prima data de la sfarsitul anilor 70 prin adoptarea Deciziei privind Supravegherea Politicilor Economice ale Tarilor Membre, care cuprinde cele mai bune practici. Supravegherea FMI trebuie sa vizeze in principal stabilitatea externa si sa evalueze riscurile si vulnerabilitatile unei economii.

Consolidarea practicilor de supraveghere. In cadrul supravegherii FMI, o atentie deosebita a inceput a fi acordata sectorului financiar, odata cu introducerea Programului de Evaluare a Sectorului Financiar (FSAP) si prin dezvoltarea de instrumente analitice pentru integrarea analizelor privind sectorul financiar si pietele de capital, in evaluarile macroeconomice.

Supraveghere pe baze multilaterale. FMI actualizeaza continuu evaluarile privind tendintele economice la nivel regional si mondial. Principalele instrumente de supraveghere regionala si globala sunt cele doua rapoarte semianuale, World Economic Outlook si Global Financial Stability Report. Primele consultari multilaterale cu privire la dezechilibrele mondiale, incheiate pe 7 august 2007, arata nevoia de consolidare a acestor evaluari la nivel regional si mondial. Pentru dezvoltarea in continuare a supravegherii la nivel regional, au fost luate deja unele masuri care vizeaza modificari organizationale, activitatea de cercetare, discutii cu privire la politicile economice si comunicare. In plus, rapoarte regionale - Regional Economic Outlook Reports (REO) - pe patru mari regiuni sunt publicate anual sau semianual. Cel mai recent REO pentru Europa vizeaza consolidarea sistemului financiar.

In Romania, FMI conduce procesul de supraveghere in mod regulat prin Cosultarile din cadrul Articolului IV. Incepand cu anul 2000, aceste rapoarte sunt disponibile si in limba romana si pot fi accesate pe acest website. Rapoartele anterioare anului 2000 sunt numai in engleza, pe site-ul: http://www.imf.org/external/country/ROU/index.htm.

In Romania, exercitiul FSAP a fost iterat in 2003, iar raportul este disponibil numai in limba engleza la sectiunea Publicatii a acestui website, precum si la: http://www.imf.org/external/pubs/ft/scr/2003/cr03389.pdf.

Documentele privind supravegherea si programele FMI cu Bulgaria sunt disponibile in engleza la: http://www.imf.org/external/country/BGR/index.htm 

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2024
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.