Creditul Prima Casa, cel mai popular imprumut accesat de tineri
Creditul Prima Casa este un produs financiar bancar, creat in parteneriat cu Guvernul Romaniei. Acest tip de imprumut a fost creat pentru a oferii posibilitatea tinerilor de a-si achizitiona mai usor si mai confortabil o locuinta. Un credit Prima Casa presupune garantarea de catre stat a imprumutului, acest aspect ii avantajaza pe clientii care se bucura de dobanda cu valoare mai mica. Totodata creditul Prima Casa presupune un efort financiar mai scazut, pentru ca avansul ce trebuie platit de clienti este mai mic decat in cazul creditelor imobiliare clasice.
Care sunt principalele avantaje ale unui credit Prima Casa
Tinerii care doresc sa achizitioneze o locuinta prin acest program se pot bucura in primul rand de dobanzi mai mici, decat in cazul creditelor ipotecare clasice. Prin acest imprumut pot fi achizitionate locuinte noi sau vechi, in limita plafonului impus de Statul Roman. Plafoanele impuse de institutiile statului sunt mai generoase pentru clientii care solicita achizitionarea de locuinte noi, mai bine eficintizate din punct de vedere energetic.
Avantaje
Un credit Prima Casa se poate derula pe o perioada de maxim 30 de ani, fapt ce permite obtinerea unei rate lunare confortabile, care sa nu duca la scaderea nivelului de trai. Avansul minim ce trebuie oferit este de 5%, fata de 15% cat se percepe in cazul creditelor ipotecare clasice.
Creditele prima casa sunt in prezent cele mai ieftine credite, oferite de bancile din Romania, deci valoarea dobanzii este minima, si scade de la an la an.
Un alt avantaj al creditului pentru locuinta, consta in faptul ca sunt accceptate ca venituri si alte surse de incasari, nu doar cele traditionale. Deci si personele a caror venituri lunare provin din alte activitati independente, pot contracta acest tip de imprumut.
Descarca informatia in formatul tau preferat de citit
Download .PDF
Apasa aici si lasa-ne datele tale iar noi te vom contacta in cel mai scurt timp.
Care sunt dezavantajele creditului Prima Casa
Un prim dezavantaj al acestui produs financiar, consta in faptul ca exista un plafon de acordare. Sumele maxime garantate de statul Roman sunt in prezent echivalentul a 57.000 euro pentru locuinte vechi si 66.500 euro pentru locuinte noi. Deci solicitantii care doresc locuinte mai costisitoare, trebuie sa achite pe langa avans, si diferenta, pana la suma garantata.
Perioada lunga de analiza si aprobare a dosarelor, este un alt incovenient al creditului Prima Casa. In general institutiile bancare ofera raspunsul de aprobare dupa aproximativ trei luni de la lansarea solicitarii.
Persoanele care detin in proprietate, sau co-proprietate o locuinta mai mare de 50 mp, nu pot acccesa acest tip de imprumut.
Un alt dezavantaj al imprumutului Prima Casa este legat de lipsa sigurantei. Modificarile constante aduse de Guvern acestui proiect, fac ca intregul proces sa fie anevoios si greu de aplicat.
Numarul mare de documente solicitat, pentru intocmirea dosarului si aprobarea creditului, este o piedica pentru multi dintre solicitantii acestui produs financiar. Volumul mare de asigurari ce trebuie incheiate pe durata contractului poate fi considerat un alt deserviciu adus clientilor, pentru ca acestea contribuie la cresterea valorii ratelor lunare, si a costului final de achizitie.