Fundatia "viitor Pentru Copiii Romaniei" Casa "sf. Iosif"
Centrul de zi Cine sunt beneficiarii nostri?
Fundatia "Viitor pentru Copiii Romaniei" este o organizatie non guvernamentala, nonprofit. Centrul de Zi "Casa Sf. Iosif" reprezinta o forma de suport activ acordat copiilor ce provin din familii defavorizate, a caror venituri sunt insuficiente pentru acoperirea nevoilor minime, spatiul de locuit si conditiile de igiena fiind necorespunzatoare cresterii si ingrijirii copiilor.
Fundatia "Viitor pentru Copiii Romaniei" asigura, prin centrul de zi, asistenta si protectie sociala, asistenta psihologica, consiliere familiala, asistenta si ingrijire medicala, educatie prescolara si scolara timp de 5 zile pe saptamana intre orele 07:30-18:30, trei mese si doua gustari zilnic pentru un numar de 60 de copii ce provin din familii defavorizate si marginalizate.
Care sunt serviciile pe care le oferim?
Serviciul educational - Centrul de zi ofera copilului numeroase situatii de invatare, inclusiv de dezvoltare a deprinderilor de viata independenta, care sunt planificate de personalul de specialitate si se desfasoara in conformitate cu programa scolara a Ministerului Educatiei.
Activitatile educationale se desfasoara in cadrul serviciului educational si se refera la:
- notiuni despre mediul inconjurator (parc, curte, sala de sport);
- elemente de aritmetica (simple operatii matematice);
- educatie plastica (modelaj, decupaj, confectionat, lipit, colorat);
- cantece, poezii;
- audiat povesti, poezii;
- dans si jocuri supravegheate – parc sau in curte;
- cunoasterea unor elemente de istorie, geografie, religie;
- cunoasterea si respectarea normelor de comportare in societate.
Servicul de asistenta medicala si ingrijire - urmareste, prin activitatile desfasurate, asigurarea unei stari bune de sanatate a copilului si promovarea unui mod de viata sanatos. In cadrul acestui serviciu are loc indrumarea, sprijinirea si consilierea beneficiarilor in privinta problemelor de sanatate. Igiena si ingrijirea personala este atent monitorizata si au loc evaluari medicale periodice si in situatii de urgenta. Sunt monitorizate atent elementele ce tin de nutritie si dieta. Sunt asigurate materialele igienico-sanitare pentru uzul personal pentru fiecare copil, tinandu-se cont de particularitatile acestuia.
Serviciul de suport emotional si consiliere psihologica – Centrul de zi ofera parintilor consiliere si sprijin la cerere sau ori de cate ori considera personalul de specialitate ca este in beneficiul copilului si familiei sale. Serviciul de suport emotional si de consiliere psihologica este asigurat de psihologul centrului de zi. Consilierea psihologica presupune identificarea situatiilor de risc, a unor momente dificile din viata copilului sau a familiei acestuia si interventia in baza unui program personalizat si a unei fise psihologice.
Serviciul de socializare si petrecere a timpului liber - Centrul de zi ofera copiilor activitati recreative si de socializare pentru a se realiza un echilibru intre activitatile de invatare si cele de relaxare si joc. Personalul educational elaboreaza programul activitatilor recreative si de socializare, inclusiv a perioadelor de somn si odihna, tinand cont de preferintele si particularitatile fiecarui copil.
Care sunt rezultatele noastre ?
- In perioada 1998 - 2003 centrul de zi si-a oferit serviciile unui numar de peste 2500 de copii ai strazii..
- In anul 2007 s-au terminat lucrarile la o noua cladire pentru activitatile centrului de zi.
- Din 2003 pana in prezent, centrul de zi si-a oferit serviciile unui numar de peste 200 de copii proveniti din familii nevoiase.
- 18 familii au depasit perioada de criza in care se aflau si si-au transgerat copiii in gradinite publice.
- Anual peste 15 parinti isi gasesc locuri de munca.
- Integrarea copiilor rromi in colectiv se realizeaza cu succes.
- In 70% dintre familii a scazut violenta domestica.
- 75% dintre familii si-au insusit reguli de igiena personala si a locuintei.