Ocupatia se refera la descrierea tuturor operatiilor tehnologice specifice obtinerii produselor de brutarie. Paine si specialitati de panificatie:
- verifica calitatea materiilor prime;
- cantareste ingredientele pentru fabricarea aluatului;
- amesteca si framanta aluatul cu mana sau masina;
- modeleaza, remodeleaza, pozitioneaza aluatul in cuva;
- incarca tavile in cuve si apoi le introduce in cuptoare;
- curata si unge tavile si recipientele;
- monitorizeaza temperatura cuptorului pentru a determina coacerea grupurilor de paine si cornuri;
- poate opera utilaje care taie felii, produc cornuri, chifle;
- poate intretine si curata echipamentul;
- poate opera linii tehnologice pentru fabricarea aluatului si a produsului finit in mari cantitati.
Competente prefesionale Curs Brutar
- Utilizarea notiunilor introductive de TIC – competente digitale
- Dobândirea notiunilor de baza civice si sociale organizational
- Dobândirea notiunilor de baza antreprenoriale
- Aplicarea normelor de securitate si sanatate în munca
- Aplicarea normelor de protectie a mediului
- Aplicarea normelor de igiena si de siguranta a alimentelor
- Întocmirea documentelor specifice
- Exploatarea aparatelor/utilajelor/echipamentelor utilizate în panificatie
- Receptia calitativa si cantitativa a materiilor prime, auxiliare si materialelor
- Depozitarea si transportul materiilor prime, auxiliare si a produselor finite de panificatie
- Dozarea si pregatirea preliminara a materiilor prime si auxiliare
- Prepararea aluatului
- Fermentarea maielelor si a aluaturilor
- Prelucrarea aluaturilor
- Coacerea semifabricatelor
- Pregatirea produselor finite de panificatie pentru depozitare si livrare
- Asigurarea calitatii si sigurantei alimentului semifabricatelor si produselor de panificatie
Cursul de brutar îti ofera competentele necesare pentru a lucra în brutarii, patiserii sau pentru a-ti deschide propria afacere în domeniul brutariei.
Conditii de acces
Absolvent al învatamântului gimnazial obligatoriu.
Dupa absolvirea cursului se elibereaza un certificat de calificare recunoscut de Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale si Ministerul Educatiei, insotit de suplimentul descriptiv care atesta competentele dobandite.
Certificatul de calificare are recunoastere internationala daca este tradus si apostilat.