Descrierea ocupatiei
Cofetarul accepta, verifica si depoziteaza ingredientele pentru prepararea dulciurilor si calculeaza consumul acestora în functie de gramaj. El face aluaturi, mixturi, cozonaci si creme, înghetata, produse semifinite si finite de cofetarie, proiecteaza si executa produse de cofetarie mai elaborate, sau vinde dulciuri clientilor.
Se poate spune, deci, ca un cofetar este o persoana care prepara sau vinde produse de cofetarie. Se ocupa în principal cu prepararea produselor de cofetarie, realizarea decoratiunilor pentru produsele de cofetarie, ambalarea si pregatirea pentru comercializare a produselor, exploatarea echipamentelor pentru copt si racit, precum si cu asigurarea aprovizionarii cu materii prime si produse alimentare, manipularea, conservarea si depozitarea materialelor si produselor alimentare.
Competente profesionale Curs Cofetar
- Utilizarea notiunilor introductive de TIC – competente digitale
- Dobândirea notiunilor de baza civice si sociale organizational
- Dobândirea notiunilor de baza antreprenoriale
- Aplicarea normelor de securitate si sanatate în munca
- Aplicarea normelor de protectie a mediului
- Aplicarea normelor de igiena si de siguranta a alimentelor
- Întocmirea documentelor specifice
- Exploatarea utilajelor si echipamentelor utilizate în cofetarie si utilizarea ustensilelor
- Cunoasterea si pregatirea materiilor prime si auxiliare folosite in cofetarie.
- Receptia calitativa si cantitativa a materiilor prime, semifabricatelor si materialelor
- Depozitarea si transportul materiilor prime, materialelor auxiliare si semifabricatelor
- Prepararea si prelucrarea tipurilor de aluat folosite în cofetarie
- Prepararea si prelucrarea semifabricatelor folosite în cofetarie
- Prepararea si prelucrarea fursecurilor si produselor cu termen mare de valabilitate
- Prepararea, prelucrarea, finisarea si decorarea prajiturilor si torturilor
- Prelucrarea ciocolatei si prepararea produselor de ciocolaterie
- Prepararea torturilor si prajiturilor de eveniment
- Prepararea si prelucrarea înghetatelor si sorbeturilor
- Conditionarea semifabricatelor si produselor finite de cofetarie
- Ambalarea, depozitarea si manipularea produselor finite de cofetarie
- Asigurarea calitatii si sigurantei alimentului semifabricatelor si produselor finite de cofetarie
Cursul de cofetar îti ofera competentele necesare pentru a lucra în cofetarii, patiserii, hoteluri sau pentru a-ti deschide propria afacere în domeniul cofetariei.
Conditii de acces
Absolvent al învatamântului general obligatoriu.
Dupa absolvirea cursului se elibereaza un certificat de calificare recunoscut de Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale si Ministerul Educatiei, insotit de suplimentul descriptiv care atesta competentele dobandite.
Certificatul de calificare are recunoastere internationala daca este tradus si apostilat.