Patiserul prepara in laborator sau in unitatile industrializate, produsele de patiserie in vederea comercializarii. Dupa ce receptioneaza (cantitativ si calitativ) materiile prime si auxiliare, le depoziteaza si le conserva pana la introducerea in fabricatie. Apoi sorteaza, curata, cerne si dozeaza materiile prime, dupa care urmeaza prepararea aluaturilor, cremelor si compozitiilor; dupa aceasta etapa, se trece la modelarea si coacerea preparatelor (foetaje), umplerea si asamblarea produselor de patiserie. Ultima parte a muncii patiserului consta in finisarea produselor, glasarea si decorarea lor.
Utilizeaza dispozitive de incalzire si coacere (cuptoare, etuve, boilere) masini de preparat si fabricat (malaxoare, laminor, dozatoare automate), echipamente frigorifice (frigidere, vitrine frigorifice, dulapuri si camere frigorifice) si alte ustensile cum ar fi: forme pentru decor, trusa de sprituit, diverse vase, site, unelte, dulapuri, cântare, cazane, tavi etc.
Competente profesionale Curs PatiserCursul de patiser este acreditat de Autoritatea Nationala pentru Calificari (ANC), aflata in subordinea Ministerului Muncii, Familiei si Ministerului Educatiei Nationale. Certificatul de calificare in ocupatia de patiser obtinut in urma absolvirii cursului este recunoscut in toata Uniunea Europeana.
Cursul îti ofera competentele necesare pentru a lucra în brutarii, patiserii, cofetarii sau pentru a deschide propriul tau business în domeniul patiseriei.
Conditii de accesAbsolvent al învatamântului general obligatoriu.
Dupa absolvirea cursului se elibereaza un certificat de calificare recunoscut de Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale si Ministerul Educatiei, insotit de suplimentul descriptiv care atesta competentele dobandite.
Certificatul de calificare are recunoastere internationala daca este tradus si apostilat.