Începând cu 1 ianuarie 2016, impozitarea cladirilor se realizeaza în functie de destinatia acestora si nu în functie de tipul proprietarului – persoana fizica sau juridica. Impozitul pe cladiri se stabileste în functie de destinatia declarata a cladirii, care poate fi rezidentiala, nerezidentiala sau mixta.
Pâna la intrarea în vigoare a reglementarilor din 2016, valoarea impozabila a cladirilor aflate în proprietatea unei persoane juridice era reprezentata de valoarea de inventar a cladirii, înregistrata în evidentele contabile ale proprietarului. Pentru cladirile detinute de persoane fizice, impozitul era determinat prin calcul administrativ realizat de catre autoritatile locale. În prezent, pentru impozitarea cladirilor cu destinatie rezidentiala aflate în proprietatea persoanelor fizice, procedura a ramas neschimbata.
Însa pentru cladirile cu destinatie nerezidentiala, impozitul se calculeaza prin aplicarea cotei de impunere stabilita de autoritatea locala asupra valorii impozabile, care poate fi:
a) valoarea rezultata dintr-un raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat în ultimii 5 ani anteriori anului de referinta, depus la organul fiscal local pâna la primul termen de plata din anul de referinta;
b) valoarea finala a lucrarilor de constructii, în cazul cladirilor noi, construite în ultimii 5 ani anteriori anului de referinta;
c) valoarea cladirilor care rezulta din actul prin care se transfera dreptul de proprietate, în cazul cladirilor dobândite în ultimii 5 ani anteriori anului de referinta.
În cazul persoanelor juridice, valoarea impozabila a cladirilor cu destinatie rezidentiala si nerezidentiala este valoarea de la 31 decembrie a anului anterior celui pentru care se datoreaza impozitul/taxa si poate fi:
a) ultima valoare impozabila înregistrata în evidentele organului fiscal;
b) valoarea rezultata dintr-un raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat în conformitate cu standardele de evaluare a bunurilor aflate în vigoare la data evaluarii;
c) valoarea finala a lucrarilor de constructii, în cazul cladirilor noi, construite în cursul anului fiscal anterior;
d) valoarea cladirilor care rezulta din actul prin care se transfera dreptul de proprietate, în cazul cladirilor dobândite în cursul anului fiscal anterior;
Valoarea impozabila a cladirilor detinute de catre persoane juridice se actualizeaza o data la 5 ani pe baza unui raport de evaluare a cladirii întocmit de un evaluator autorizat în conformitate cu standardele de evaluare a bunurilor aflate în vigoare la data evaluarii, depus la organul fiscal local pâna la primul termen de plata din anul de referinta.
FairValue poate asigura evaluarea cladirilor pe întregul teritoriu al României, cu operativitate si costuri optime pentru client.