Urmarirea curenta este activitatea de urmarire a comportarii constructiilor, care consta în observarea si înregistrarea unor parametri care pot semnala modificari ale capacitatii constructiei de a îndeplini cererile de rezistenta, stabilitate si durabilitate stabilite prin proiecte. Urmarirea în timp a constructiilor se desfasoara pe toata perioada de viata a constructiei începând cu executia ei.
În practica metodele geodezice sunt cele mai des utilizate si se împart în urmatoarele categorii:
Monitorizarea tasarilor
Se foloseste metoda nivelmentului de precizie înalta, cea mai uzitata în studiul deformatiilor constructiilor.
Monitorizarea fisurilor
Presupune monitorizarea periodica a evolutiei fisurilor aparute în diferite structuri datorita anumitor eforturi interne sau externe. În fiecare ciclu de masuratori se masoara: lungimea si adâncimea fisurii si foarte precis latimea acesteia. Masuratorile se efectueaza ori prin intermediul unei placute gradate milimetric ori cu sublere digitale performante ce asigura precizii de 2,3 sutimi de milimetru.
Monitorizarea deplasarilor / deformatiilor plane
Acestea pot fie determinate prin metode geodezice utilizând: metode clasice (statii totale), metode GNSS (sisteme de pozitionare globala) sau metode combinate. În urma masuratorilor se poate determina miscarea plana absoluta a obiectului studiat.
Monitorizarea deplasarilor / deformatiilor spatiale
Deformatiile sau deplasarile spatiale ale constructiilor si terenurilor se poate determina prin metode geodezice clasice, metode GNSS sau metode combinate. În urma masuratorilor se poate determina miscarea tridimensionala absoluta a obiectului studiat.