Ghidul Serviciilor
Gazfix - Montaj Si Reparatii Instalatii Gaz Non Stop, Bucuresti
inapoi la firma 15984 vizite
Poza Sfaturi utile
Foto

– Pentru a avea siguranta bunei functionari a instalatiei de gaze va recomandam efectuarea in termen a verificarilor/reviziilor periodice. Aceasta este o masura de siguranta pentru dv.

– Recomandam montarea sistemelor de preventie impotriva surgerilor de gaze. Aceste sisteme sunt formate dintr-un senzor care semnaleaza scaparile de gaze si o electrovalva care, la emiterea semnalului de catre senzor, sisteaza automat furnizarea gazelor pe instalatie. Astfel se reduce cu 100% riscul producerii unui eveniment neplacut iar familia si casa dv vor fi in siguranta. Acest sistem se pliaza si pentru cazul in care locuinta nu este utilizata pe o perioada mai lunga de timp.

Pentru noi, siguranta dumneavoastra este pe primul loc, alaturi de misiunea asumata de a va ajuta sa aveti mai mult confort acasa. De aceea, va invitam sa cititi mai departe câteva recomandari de gesturi simple pentru a beneficia în siguranta de avantajele gazelor naturale.

De retinut:

Verificarile si reviziile periodice ale instalatiei de gaze naturale sunt primul pas pentru mai mult confort si siguranta.

Stiati ca…

• o instalatie verificata la timp reduce considerabil riscul unui posibil accident?

• anual se produc accidente (explozii, incendii) din cauza improvizatiilor la instalatiile de utilizare a gazelor naturale?

• reglementarile legale în vigoare prevad obligativitatea în sarcina clientului* privind verificarile si reviziile periodice a instalatiilor de utilizare a gazelor naturale?

• nerespectarea perioadei de verificare / revizie este un posibil factor de pericol si care obliga compania dvs. furnizoare sa va sisteze accesul la gazele naturale?

* Conform Normelor Tehnice pentru Exploatarea Sistemelor de Alimentare cu Gaze Naturale (NTPEE-2008).

Este simplu! Revizia / verificarea instalatiei de gaze naturale înseamna:

• un control preventiv si obligatoriu;

• depistarea eventualelor scapari de gaze;

• certitudinea unei bune functionari a instalatiei de utilizare a gazelor naturale;

• siguranta familiei si imobilului dvs.

Responsabilitatea întretinerii, exploatarii si repararii instalatiei de utilizare a gazelor naturale revine clientului. Instalatia dumneavoastra de utilizare începe dupa postul de reglare si se continua pâna la cosul care serveste la evacuarea gazelor arse, iar în cazul în care locuiti la bloc si beneficiati de contorizare individuala, aceasta începe de la nivelul robinetului de contor.

Verificarea/revizia instalatiei de utilizare este obligatorie, fiind prestata de firme autorizate ANRE pentru clientii casnici, dupa cum urmeaza:

• verificare la interval de maxim 2 ani;

• revizie la interval de maxim 10 ani.

Revizia este obligatorie si în urmatoarele cazuri:

• în urma neutilizarii instalatiei o perioada mai mare de 6 luni;

• dupa orice accident care poate afecta instalatia de utilizare.

În caz de urgenta: daca sesizati scapari de gaz într-o încapere sau o cladire, luati imediat urmatoarele masuri:

• stingeti toate focurile;

• nu aprindeti chibrituri, brichete sau orice alte surse de foc, nu actionati întrerupatoarele, nu folositi lifturile, nu utilizati aparatele electrice;

• deschideti usile si ferestrele pentru aerisirea încaperilor;

Telefonati imediat, din exteriorul cladirii, la Telefoanele de urgenta!

** Norme tehnice pentru proiectarea si executarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale NTPEE-2008.

Se interzice:

• verificarea cu flacara a instalatiilor de gaze naturale (Atentie: pericol de explozie si incendiu!);

• modificarea instalatiilor de gaze fara aprobari legale si prin persoane sau societati neautorizate de catre ANRE;

• aprinderea focului daca aparatul de utilizare nu este etans sau nu are tiraj;

• a se lasa focul nesupravegheat la aparatele neautomatizate;

• obturarea cosului de fum la aparatele de utilizare si a grilelor de ventilatie din încaperi;

• dormitul în încaperi cu aparatele de utilizare nelegate la cos, cu focul aprins sau în încaperi unde se simte miros de gaze (Atentie: pericol de moarte!).

Racordarea aragazului dumneavoastra:

Se va realiza apelând numai la persoane sau societati autorizate de ANRE si veti tine cont de instructiunile date de producator. În cazul folosirii unui racord flexibil, acesta trebuie sa fie atestat / agrementat tehnic pentru utilizarea în instalatiile de gaze naturale; înlocuiti racordul flexibil la expirarea duratei de utilizare

Curatarea cosurilor de fum:

Verificarea si curatarea cosurilor de fum o veti efectua periodic la interval de maxim un an de zile sau ori de câte ori este necesar, printr-un prestator autorizat.

Înainte de aprinderea focului la aparatele de utilizare realizati urmatoarele operatiuni:

• ventilarea încaperilor în care functioneaza aparate de utilizare; în centralele termice si în încaperile cu aparate de consum cu flacara libera se asigura o ventilatie permanenta;

• controlul tirajelor aparatelor racordate la cos; în cazul în care se constata lipsa tirajului, nu aprindeti focul decât dupa efectuarea lucrarilor care sa asigure tirajul;

• controlul robinetului de manevra al aparatului de utilizare; daca robinetul este deschis se închide si se realizeaza operatia de ventilare a încaperilor;

• asigurarea accesului aerului de ardere în focarul aparatului de utilizare (prin deschiderea usitelor cenusarului la sobe, deschiderea fantelor pentru accesul aerului în focar, pornirea ventilatorului;

• verificarea aparaturii de automatizare, dupa caz;

• verificarea focarelor de la aparatele de utilizare.

La aprinderea focului în aparatele de utilizare neautomatizate si arzatoare:

• aerisiti focarul minim 5 minute înainte de aprinderea focului;

• se apropie aprinzatorul de arzator; se respecta principiul “gaz pe flacara”;

• veti proceda la deschiderea lenta a robinetului de manevra si aprinderea focului, concomitent cu supravegherea stabilitatii flacarii.

Aprinderea se face numai cu un aprinzator special construit în acest scop, fiind interzisa aprinderea directa cu chibrituri, hârtie. Aprinderea focului de la aparatele de utilizare automatizate se face conform instructiunilor elaborate de fabrica producatoare.

Stingerea focului (întreruperea alimentarii la aparatele de utilizare):

Întreruperea alimentarii la aparatele de utilizare cu racord flexibil se va face prin închiderea robinetului de siguranta, existent înaintea racordului; dupa stingerea flacarii se va închide si robinetul de manevra.

În societati si institutii, focul se aprinde si se stinge numai de personalul instruit si însarcinat cu aceasta operatiune prin grija conducerii institutiei beneficiare, iar în cazul agentilor economici si a centralelor termice de bloc, prin personalul calificat.

Indicatii speciale:

– Verificarea eventualelor scapari de gaze se face cu aparat special de detectare a pierderilor de gaze sau prin mirosire sau cu spuma de sapun cu apa.

– aparatele consumatoare de gaze naturale, clientul are obligatia detinerii autorizatiei lor de functionare;

– urmati întocmai instructiunile de utilizare primite la achizitionarea aparatului;

– se interzice interventia persoanelor neautorizate la regulatoarele de presiune si posturile de reglare;

– înlocuiti doar prin personal autorizat racordul flexibil la expirarea duratei de utilizare specificate de producator;

– reparatiile aparatelor de utilizare (masini aragaz, încalzitor apa menajera, cazane pentru încalzire; centrala, convectoare) se vor efectua doar de catre firmele autorizate conform prescriptiilor ISCIR. PT A 1 2002.”

Responsabilitatea întretinerii, exploatarii si repararii instalatiei de utilizare a gazelor naturale revine clientului. Instalatia dumneavoastra de utilizare începe dupa postul de reglare si se continua pâna la cosul care serveste la evacuarea gazelor arse, iar în cazul în care locuiti la bloc si beneficiati de contorizare individuala, aceasta începe de la nivelul robinetului de contor.

Verificarea/Revizia instalatiei de utilizare este obligatorie. Acest serviciu se efectueaza cu o firma autorizata ANRE, selectata de dumneavoastra, dupa cum urmeaza :

Verificare la interval de maxim 2 ani

Revizie la interval de maxim 10 ani

Revizia este obligatorie si în urmatoarele cazuri:

în urma  neutilizarii instalatiei o perioada mai mare de 6 luni;

dupa orice accident care poate afecta instalatia de utilizare;

In situatiile de la punctele de mai sus, clientul are obligatia de a anunta Distrigaz Sud înainte de reutilizarea instalatiei.

Pentru a beneficia în deplina siguranta de confortul asigurat de gazul natural si pentru a preîntâmpina accidentele, va rugam sa respectati câteva precautii * :

În caz de urgenta:

Daca sesizati scapari de gaz într-o încapere sau o cladire, luati imediat urmatoarele masuri:

stingeti toate focurile;

nu aprindeti chibrituri, brichete sau orice alte surse de foc, nu actionati întrerupatoarele, nu folositi lifturile, nu utilizati aparatele electrice;

deschideti usile si ferestrele pentru aerisirea încaperilor;

Apelati imediat, din exteriorul cladirii, la Numerele de telefon de urgenta!

Se  interzice:

verificarea cu flacara a instalatiilor de gaze naturale (Atentie: PERICOL DE EXPLOZIE si INCENDIU!);

modificarea instalatiilor de gaze fara aprobari legale si prin persoane sau societati neautorizate de catre ANRE;

aprinderea focului daca aparatul de utilizare nu este etans sau nu are tiraj;

a se lasa focul nesupravegheat la aparatele neautomatizate;

obturarea cosului de fum la aparatele de utilizare si a grilelor de ventilatie din încaperi;

dormitul în încaperi cu aparatele de utilizare nelegate la cos (resou, aragaz, etc), cu focul aprins sau în încaperi unde se simte miros de gaze (Atentie: PERICOL DE MOARTE!)

Racordarea aragazului dumneavoastra:

Se va realiza apelând numai la persoane sau societati autorizate de ANRE si veti tine cont de instructiunile date de producator. In cazul folosirii unui racord flexibil, acesta trebuie sa fie atestat / agrementat tehnic pentru utilizarea în instalatiile de gaze naturale; înlocuiti racordul flexibil la expirarea duratei de utilizare.

Curatarea cosurilor de fum:

Verificarea si curatarea cosurilor de fum o veti efectua periodic la interval de maxim un an de zile sau ori de câte ori este necesar, printr-o unitate abilitata.

Înainte de aprinderea focului la aparatele de utilizare realizati urmatoarele operatiuni:

ventilarea încaperilor în care functioneaza aparate de utilizare; în centralele termice si în încaperile cu aparate de consum cu flacara libera se asigura o ventilatie permanenta;

controlul tirajelor aparatelor racordate la cos; în cazul în care se constata lipsa tirajului, nu aprindeti focul decât dupa efectuarea lucrarilor care sa asigure tirajul;

controlul robinetului de manevra al aparatului de utilizare; daca robinetul este deschis se închide si se realizeaza operatia de ventilare a încaperilor;

asigurarea accesului aerului de ardere în focarul aparatului de utilizare( prin deschiderea usitelor cenusarului la sobe, deschiderea fantelor pentru accesul aerului în focar, pornirea ventilatorului, etc);

verificarea aparaturii de automatizare, dupa caz;

verificarea focarelor de la aparatele de utilizare;

La aprinderea focului în aparatele de utilizare neautomatizate si arzatoare:

aerisiti focarul minim 5 minute înainte de aprinderea focului;

se apropie aprinzatorul de arzator; se respecta principiul “gaz pe flacara”;

veti proceda la deschiderea lenta a robinetului de manevra si aprinderea focului, concomitent cu supravegherea stabilitatii flacarii.

Aprinderea se face numai cu un aprinzator special construit în acest scop, fiind interzisa aprinderea directa cu chibrituri, hârtie, etc.

Aprinderea focului la aparatele de utilizare automatizate se face conform instructiunilor elaborate de fabrica producatoare.

Stingerea focului( întreruperea alimentarii la aparatele de utilizare):

Întreruperera alimentarii la aparatele de utilizare cu racord flexibil se va face prin închiderea robinetului de siguranta, existent înaintea racordului; dupa stingerea flacarii se va închide si robinetul de manevra.

În societati si institutii, focul se aprinde si se stinge numai de personalul instruit si însarcinat cu aceasta operatiune prin grija conducerii unitatii beneficiare, iar în cazul agentilor economici si a centralelor termice de bloc, prin personalul calificat.

Indicatii speciale:

Verificarea eventualelor scapari de gaze se face prin mirosire si cu spuma de sapun cu apa. Montarea, punerea în functiune, service-ul si verificarea tehnica periodica a aparatelor consumatoare de gaze naturale se fac numai prin intermediul firmelor autorizate de catre I.S.C.I.R, care elibereaza autorizatia de functionare a acestora; conform reglementarilor în vigoare, pentru aparatele consumatoare de gaze naturale, clientul are obligatia detinerii autorizatiei lor de functionare.

Urmati întocmai instructiunile de utilizare primite la achizitionarea aparatului.

Se interzice interventia persoanelor neautorizate la regulatoarele de presiune si posturile de reglare.

Inlocuiti doar prin personal autorizat racordul flexibil la expirarea duratei de utilizare specificate de producator.

Reparatiile aparatelor de utilizare( masini aragaz, încalzitor apa menajera, cazane pentru încalzire centrala, convectoare) se vor efectua doar de catre firmele autorizate conform prescriptiilor I.S.C.I.R. PT A 1 2002.

* conform NTPEE-2008, aprobat prin Ordinul nr. 5/ 16.04.2009 al Presedintelui ANRE

Siguranta retelei

Anual, prin  programul sau de investitii, Distrigaz Sud Retele îsi urmareste obiectivele privind dezvoltarea si reabilitarea retelei de distributie.

Dezvoltarea retelei

Alimentarea de noi comunitati locale, clienti sau agenti economici, precum si interconectarea conductelor de distributie gaze naturale cu alte retele este atât o  obligatie cât si o prioritate pentru societatea noasta.

Tehnologia, sistemele si materialele folosite în constructia de noi retele sunt din cele mai performante si asigura un grad ridicat de securitate în exploatare.

Modernizarea retelei

Modernizarea retelei prin înlocuirea conductelor de gaze naturale ce au o durata de exploatare îndelungata este una din principalele directii de actiune ale Distrigaz Sud Retele.

Procesul de înnoire a retelei este o actiune continua, constituind o investitie în securizarea si optimizarea activitatii de distributie gaze naturale.

Exploatarea retelei

Activitati de întretinere tehnica

Protectia Catodica

Protectia Catodica reprezinta un ansamblu de masuri, controale, studii si lucrari de întretinere prin care Distrigaz Sud Retele asigura permanent protectia retelelor de gaze din otel contra coroziunii.

Metodele active de protectie( protectia catodica) constau, în principiu, în introducerea în conducta a unui curent electric, care circula în sens invers fata de acela ce provoaca fenomenul de coroziune. Aceasta se realizeaza prin utilizarea unei surse exterioare de curent electric continuu.

Este stiut faptul ca în cazul unei exploatari si întretineri corecte si specializate, protectia catodica asigura o eficienta ridicata.

Starea de buna functionare a retelelor de gaze, contribuie în mod direct la securitatea si calitatea distributiei gazelor naturale catre clienti.

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2025
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.