Ghidul Serviciilor
Gemix Instal - Sisteme De Securitate La Incendiu, Instalatii Sanitare Si Termice, Bucuresti
inapoi la firma 130 vizite
Poza Mentenanta sisteme securitate incendii
Foto

Un sistem de detectie si semnalizare a incendiului contribuie la siguranta bunurilor si a persoanelor aflate în cladirea în care a fost instalat. Instalând un sistem de detectie a incendiului veti reduce eventualele pagube cauzate de un posibil incendiu.

In general, un sistem de detectie a incendiului este format din:

  • Centrale de incendiu;
  • Detectori;
  • Module adresabile;
  • Repetoare si emulatoare;
  • Izolatoare de bucla pentru sisteme adresabile;
  • Electromagneti si elemente de blocare acumulatori;
  • Dispozitive de avertizare (butoane de urgenta pentru declansarea imediata a alarmei);
  • Dispozitive de semnalizare (sirene si indicatoare optice de semnalizare)
  • Exista doua tipuri constructive de echipamente de detectie a incendiului:

    Sistemele conventionale

    Sunt sisteme mai simple decât cele adresabile, care se folosesc pentru imobilele mici, unde nu este necesar a se identifica fiecare detector de alarma de la panoul de comanda (centrala). Prezinta dezavantajul ca nu se stie cu exactitate componenta care a declansat alarma, centrala semnalizând doar zona în care este o alarma activa.

    Sistemele adresabile

    Sunt sisteme ce se leaga în bucla seriala, fiind mai usor de instalat decât sistemele conventionale. Toate aceste caracteristici conduc la o cablare mai simpla si o identificare usoara a locului unde este începutul de alarma. De asemenea, daca un detector sau alt element al sistemului de incendiu nu functioneaza corespunzator, sistemul de detectie va functiona fara probleme deoarece fiecare componenta are o adresa unica. Este recomandata pentru supravegherea obiectivelor mijlocii si mari.

    Mentenanta sistemului de detectare, semnalizare si avertizare incendiu

    Functionarea corecta a unui sistem de detectie incendiu necesita o inspectie periodica. Incheierea unui contract de mentenanta nu reprezinta o optiune, ci o obligatie conform legislatiei în domeniu.

    Conform Normativului P118/3 – 2015, imediat dupa receptia sistemului, chiar daca respectiva constructie este sau nu utilizata, trebuie încheiat un contract de mentenanta între proprietarul, respectiv utilizatorul cladirii si instalatorul sistemului sau o alta firma autorizata si specializata în lucrari de întretinere a sistemelor de detectie incendiu.

    Verificarea periodica , în vederea îndeplinirii si asigurarii criteriilor si nivelurilor de performanta prevazute de reglementarile tehnice specifice, constituie obligatie legala conform art. 19, lit. l din Legea nr. 307/2006 privind apararea împotriva incendiilor si art. 135 din Ordinul M.A.I. nr. 163/2007 pentru aprobarea Normelor generale de aparare împotriva incendiilor.

    Lipsa unui contract cu o firma de mentenanta a sistemului de incendiu constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda cuprinsa între 1000 si 2500 lei.

    Verificarea sistemelor de detectare, semnalizare si avertizare incendii reprezinta un ansamblu de operatiuni efectuate cu scopul de a conferi încrederea ca sistemele corespund integral din punct de vedere al caracteristicilor functionale si ca prezinta siguranta în exploatare.

    Utilizatorul sistemului, împreuna cu executantul sau cu firma autorizata pentru întretinerea IDSAI, va adopta o procedura de întretinere periodica.

    Registrul de Control al instalatiei de detectie, semnalizare si alertare în caz de incendiu este acel document în care se regasesc urmatoarele informatii :

    Acesta va fi pastrat într-un loc accesibil persoanelor autorizate si reprezentantilor autoritatilor.

    Prin verificarea zilnica (efectuata de utilizatorul sistemului) se controleaza daca:

    Prin verificarea lunara (efectuata de utilizatorul sistemului sau firma de mentenanta) se controleaza daca:

    Prin verificarea trimestriala (efectuta de firma de mentenanta) :

    Anual, reprezentantii firmei de mentenanta vor efectua urmatoarele operatiuni:

    Lucrarile de instalare si întretinere a sistemelor si instalatiilor de semnalizare, alarmare si alertare în caz de incendiu sunt efectuate numai de catre personal care detine certificat de competenta profesionala în acest sens.

    La efectuarea lucrarilor de instalare si întretinere a sistemelor si instalatiilor de semnalizare, alarmare si alertare în caz de incendiu se vor respecta urmatoarele:

     

    Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
    Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2025
    Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.