Ghidul Serviciilor
Geokinetic, Recuperare Medicala Bucuresti
inapoi la firma 512 vizite
Poza Hidrokinetoterapie
Foto

Metoda exercitiilor in apa, a luat luat o mare aploare in special in perioada epidemiilor de poliomielita. Pe baza bunelor rezultate obtinute, metoda s-a extins in programele de recuperare functionala destinate bolilor neurologice centrale – periferice, bolilor reumatismale si sechelelor posttraumatice  cat si afectiunilor cardiorespiratorii (stari post-infart miocardic, astm bronsic de efort).

Hidrokinetoterapia este de doua tipuri: 1.Partiala: imersia doar a unui membru sau segment de membru; 2.Generala: imiersia intreegului corp.

1.Hidrokinetoterapia partriala este utilizata aproape exclusiv pentru cresterea mobilitatii articulare prin miscari pasive, pasivo-active sau active. Aceasta utilizare se bazeaza pe efectele apei calde: cedarea durerilor, relaxarea musculara. Hidrokinetoterapia partiala se executa in baile partiale de maini sau picioare.

2.Hidrokinetoterapia generala se realizeaza prin imersia intregului corp in bazine individuale, in bazine mai mari colective sau piscine.

Utilizarea kinetoterapiei in apa se bazeaza pe doua fenomene: plutirea corpului si rezistenta opusa de masa lichida pe anumite directii de miscare. Fenomenul de plutire poate fi accentuat prin utilizarea de flotoare de diverse marimi si materiale pentru intregul corp sau doar pentru unele segmente. Un grad mai mare de flotatie il obtinem in bazinele care utilizeaza apa minerala. Cu cat aceasta apa minerala are specifica mai mare cu atat plutirea corpului va fi mai usoara. Orice miscare executata de jos in sus, deci in sensul flotarii va fi facilitata putandu-se executa cu un minimum de forta musculara. Fenomenul de rezistenta opusa de apa se manifesta la miscarile laterale sau la cele de sus in jos. Rezistenta creste cu vitaza miscarii si cu suprafata frontala de contact.

Ca si in cazul hidrokinetoterapiei partiale, caldura apei isi exercita din plin avantajele descrise mai sus. Caldura apei scade vascozitatea tisulara dar scade si vascozitatea apei, ceea ce va scadea rezistenta opusa de apa. In general se utilizeaza temperaturi intre 33 si 36gr pentru bazinele mari.

Durata unei sedinte de hidrokinetoterapie este foarte variabila, de la 10-15 min pana la 1 ora. Exercitiile fizice executate in cadrul acestei metode au la baza aceleasi tehnici ca si cele executate in aer, tinand seama insa de principiile si avantajele oferite de mediul acvatic.

Hidrokinetoterapia are putine contraindicatii absolute. Amintim doar: dermatozele, fibrilii, existenta leziunilor de continuitate ale pielii de orice natura. Contraindicatiile relative sunt date de unele afectiuni cardiovasculare, varsta avansata, hipotensiunea habituala mare. Pentru acestea, in functie de starea clinica, se apreciaza interdictia sau doar unele masuri de prevedere (nivelul de imersie a corpului, durata programului, intensitatea exercitiilor, temperatura apei).

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2024
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.