Incendiul este un fenomen complex, cu caracter aleator si evolutie necontrolata. Prin formele sale violente de manifestare incendiul reprezinta un permanent pericol pentru om si pentru valorile materiale.
Cladirile inalte necesita luarea unor masuri deosebite privind protectia la foc fata de locuintele obisnuite deoarece favorizeaza o propagare usoara a incendiilor pe verticala, datorita dezvoltarii preponderente a acestora pe inaltime si in acelasi timp, datorita unei posibilitati limitate de evacuare a persoanelor si acordare a ajutorului la interventia pompierilor.
Inginerii nostri evalueaza si analizeaza particularitatile fiecarei incaperi rusind astfel sa ofere solutia optima pentru fiecare obiectiv astfel incat sa asigure detectia unui incendiu inca de la primele semne ale declansarii acestuia, in scopul protejarii persoanelor si valorilor prin limitarea extinderii focului. In functie de tipicul obiectivului detectia se poate realiza prin detectoare de fum, detectoare de temperatura, detectoare combinate de fum si temperatura, detectoare de flacara sau detectoare tip bariera IR, in cazul aplicatiilor speciale detectia se poate realiza cu sisteme de absortie si analiza a aerului, de asemenea in cazul obiectivelor unde declansarea incendiului este foarte rapida detectia se poate realiza cu ajutorul camerelor video speciale si a softurilor specializate.
Sistemul antiincendiu este proiectat sa ramana functional un anumit timp, in functie de tipul obiectivului, dupa declansarea incendiului. In tot acest timp centrala antiincendiu este resposabila de realizarea mai multor comenzi si monitorizari cum ar fi: comanda catre sistemnul de evacuare a persoanelor in caz de incendiu, comanda pentru sistemul de evacuare a fumului si a gazelor fierbinti, comanda sistemelor de stingere si limitare a incendiilor s.a.m.d.
Trebuie avuta in atentie diferenta majora intre sistemul de detectie si avertizare incendiu si sistemul de stignere automata a incendiilor. Sistemul de detectie si avertizare incendiu are rolul de a sesiza si a anunta ocupantii unei cladiri de inceperea unui incendiu urmand, in anumite cazuri, sa transmita comanda catre sistemul de stingere. Sistemele de stingere automata a incendiilor au scopul de a stinge sau a limita propagarea unui incendiu.
La instalarea unui sistem de protectie impotriva incendiilor atat beneficiarul cat si instalatorul (firma de proiectare si firma de instalare) trebuie sa respecte Legea nr. 307/2006 – privind apararea impotriva incendiilor si P-118-99 – Normativ de siguranta la foc a constructiilor plus intreg pachetul legislativ.