proceduri privind identificarea, codarea, colectarea si depozitarea selectiva a deseurilor pe categorii, proceduri pentru colectarea selectiva a deseurilor, instruire angajati;
completarea la zi in cadrul operatorului economic a evidentei gestiunii deseurilor;
raportarea catre institutiile abilitate a informatiilor privind gestiunea deseurilor, conform legislatiei in vigoare;
realizarea obiectivelor de valorificare si reciclare a deseurilor de ambalaje;
valorificarea sau eliminarea deseurilor prin contactarea societatilor de profil abilitate;
verificarea contractelor privind eliminarea deseurilor;
Abordarea UE in domeniul gestionarii deseurilor se bazeaza pe trei principii majore:
Prevenirea generarii deseurilor – factor considerat a fi extrem de important in cadrul oricarei strategii de gestionare a deseurilor, direct legat atat de imbunatatirea metodelor de productie cat si de determinarea consumatorilor sa isi modifice cererea privind produsele (orientarea catre produse verzi) si sa abordeze un stil de viata care sa genereze cantitati reduse de deseuri.
Reciclare si reutilizare – in cazul in care sunt generate deseuri, incurajarea unui nivel ridicat de recuperare a materialelor componente, preferabil prin reciclare materiala. In acest sens sunt identificate cateva fluxuri de deseuri pentru care reciclarea materiala este prioritara: deseurile de ambalaje, vehicule scoase din uz, deseuri de baterii, deseuri din echipamente electrice si electronice.
Imbunatatirea eliminarii finale a deseurilor si a monitorizarii – in cazul in care deseurile nu pot fi recuperate, acestea trebuie eliminate in conditii sigure pentru mediu si sanatatea umana, cu un program strict de monitorizare.