Ghidul Serviciilor
Glamour Dental Clinic-Stomatologie Bucuresti
inapoi la firma 220 vizite
Poza Protetica - Proteze dentare
Foto

In urma cariilor lasate indelung netratate, a parodontopatiei sau a unor accidente suferite ajungem sa ne pierdem dintii. Atunci aspectul fetei se modifica si ajungem sa intampinam probleme in ceea ce priveste migrarea dintilor, vorbirea si mai ales migrarea dintilor. Dintii sanatosi migrand devin mai greu de ingrijit, fortele masticatorii nu se distribuie in axul corect al dintilor, ducand cu timpul la leziuni parodontale si ulterior la pierderea lor. Spatiile ramase astfel libere necesita protetica dentara.

In ce consta protetica dentara?

Protetica dentara consta in refacerea dintilor prin lucrari dentare in scopul redobandirii functionalitatii masticatorii, fonetice si nu in ultimul rand a aspectului estetic al pacientului.

De cate feluri sunt lucrarile protetice?

Lucrarile protetice sunt de trei feluri: fixe, mobile si mobilizabile.

Lucrarile fixe constau in coroane si punti.

Coroanele sunt necesare atunci cand este vorba de un singur element ce necesita protectie in urma fracturarii, cand exista pierdere mare de substanta dentara, cand dintele prezinta anomalie de pozitie, cand apare discromia, cand este necesara pentru a lega o punte dentara, dupa un tratament endodontic, sau pentru imbracarea unui implant dentar.

Atunci cand avem de a face cu mai multe elemente intalnim puntea dentara. Puntile dentare sunt create pentru a inlocui functia unuia sau mai multor dinti lipsa, pentru a evita rotatia sau migrarea dintilor ramasi, pastrand astfel sanatatea la nivelul gingiei, corectand problemele legate de masticatie si imbunatatind considerabil vorbirea.

Coroanele si puntile dentare pot fi realizate din: ceramica pe zirconiu, ceramica pe metal, ceramica presata (E-Max), ceramica pe metale nobile (Au- Pt), acrilat pe metal.

Tot in categoria lucrarilor protetice fixe intra si proteza pe implanturi. Prin inserarea a doua, patru sau sase implanturi devine posibila crearea unei punti circulare extrem de estetice care sa redea aspectul natural al dintilor. Proteza pe implanturi este net superioara celei clasice, aceasta avand stabilitate in timpul masticatiei, ofera confort si siguranta pacientului, gustul alimentelor ramanand neschimbat datorita faptului ca bolta palatina ramane libera, eliminandu-se complet riscul ca aceasta sa se desprinda in timpul vorbirii sau al masticatiei.

In cazul protezelor fixe, igienizarea lor nu difera cu nimic de cea a dintilor naturali.

Lucrarile protetice mobile includ proteze dentare partiale sau totale si sunt necesare cand lipsesc multi dinti, sau chiar toti.

Protezele dentare partiale se folosesc atunci cand trebuie inlocuit unul sau mai multi dinti. Ele sunt fixate pe dantura deja existenta, atat dintii cat si gingiile avand un aspect destul de natural. Sunt confectionate dintr-o baza acrilica dura de culoarea gingiei pe care sunt fixati dintii din acrilat.

Protezele dentare totale inlocuiesc toti dintii naturali lipsa de pe maxilar sau mandibula. Sunt confectionate dintr-un material dur la nivelul gingiei si dintr-un set complet de dinti din material acrilic. Baza protezei se sprijina pe suportul osos ramas ( creste osoase, gingie, bolta palatina) si este sustinuta de partile moi ( buze, obraji).

Lucrarile protetice mobilizabile includ protezele scheletate cu sisteme speciale de prindere (culise sau capse) si includ o parte fixa si o parte mobilizabila. Aceasta parte mobilizabila arata ca o proteza partiala, dar are un schelet metalic subtire ce uneste bazele partilor edentate si ocoleste dintii restanti. Pe dintii limitanti breselor ( de la extremitatile puntii) se monteaza niste sisteme speciale de culise sau capse prin care proteza scheletata este fixata de punte. Marele avantaj al acestui tip de proteza dentara consta in faptul ca sunt foarte stabile, indepartarea lor fiind necesara doar pentru igienizare.

 

Care sunt etapele unei lucrari protetice?

Prima etapa este slefuirea si amprentarea. In aceasta etapa se realizeaza un mulaj al dintilor pacientului care ulterior este trimis laboratorului de tehnica dentara. Materialul de amprenta folosit de clinica noastra stomatologica este de cea mai buna calitate, reproducand cele mai fine detalii ale campului protetic, are stabilitate dimensionala, astfel incat din momentul finalizarii amprentei aceasta nu se modifica. Gustul si mirosul materialului de amprentare sunt placute pentru pacient, astfel senzatia de voma este eliminata.

A doua etapa o constituie proba scheletului care sustine lucrarea. Acesta poate fi confectionat din aliaje metalice sau din zirconiu. Aceasta etapa este foarte importanta, deoarece, de adaptarea perfecta a scheletului in cavitatea bucala depinde reusita lucrarii.

Etapa urmatoare este ce a alegerii culorii finale. Culoarea este extrem de importanta, datorita faptului ca este prima care se remarca. Prin alegerea compozitului sau acrilatului, gama de culori nu este foarte variata, drept urmare, pretentiile estetice nu pot fi la standarde inalte.

In cazul ceramicii, lucrurile stau cu totul diferit. Avem la dispozitie o gama foarte variata de culori prin care pot fi reproduse chiar si cele mai mici detalii de pe suprafata dintilor. O categorie superioara o reprezinta lucrarile pe suport de zirconiu care, pe langa culorile variate, ofera aspectul translucid si extrem de natural al dintilor.

Urmatoarea etapa este adaptarea in ocluzie. Aceasta este o etapa importanta pentru controlul si evolutia in timp a lucrarii. Pentru corectitudinea lucrarii se face atat in ocluzie statica, cat si in timpul diverselor miscari ale mandibulei.

Etapa de cimentare provizorie ii acorda pacientului o perioada de acomodare cu noua lucrare protetica si este necesara pentru a corecta eventualele mici imperfectiuni in situatia in care acestea exista.

Cimentarea definitiva reprezinta etapa finala a oricarei lucrari protetice.

Lucrarile protetice ofera pacientilor estetica si sustinere, iar prin mentinerea unei igiene riguroase si prin vizite regulate la stomatolog, ele pot rezista timp indelungat.

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2024
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.