Strunjirea este operatia tehnologica de prelucrare prin aschiere a unui material, efectuata pe un strung. Miscarea principala relativa dintre piesa si scula aschietoare este miscarea de rotatie. Specific pentru strunjire, spre deosebire de alte prelucrari prin aschiere este rotirea piesei de prelucrat, nu a sculei aschietoare. Aschierea se obtine prin actiunea continua a sculei, care este un cutit de strung, construit sub forma unui corp prismatic, prevazut cu taisuri: tais principal si tais secundar, scula fiind fixata în port-cutit. Piesa efectueaza miscarea de rotatie iar cutitul efectueaza o miscare de avans, care poate fi paralela cu axa arborelui principal al strungului, perpendiculara pe ea sau oblica, corespunzator celor trei sanii ale strungului, sania longitudinala, sania transversala si sania portcutit.
Strungul CNC este o masina ce foloseste principile de baza ale strungului insa a fost augmentat cu sisteme automate de control precis al axelor care se programeaza si se controleaza digital, astfel ca procesul de prelucrare devine automatizat.
Firma noastra detine strunguri CNC si conventionale ce pot prelucra piese cu un diametru maxim de 900 mm si o lungime maxima de 3.000 mm.