Ghidul Serviciilor
Gradina Botanica Dimitrie Brandza - Bucuresti
inapoi la firma 4319 vizite
Poza Misiune
Foto

Rolul pe care il joaca o gradina botanica in viata societatii este complex, totusi se pot decela cateva directii prioritare, pornind de la insasi definitia unei astfel de structuri: "O institutie care detine colectii de plante (vii sau conservate) bine identificate si pe care le foloseste in scopuri stiintifice, de conservare a fitodiversitatii, de educatie si popularizare" (Botanic Gardens Conservation International 1999).

Pornind de la aceste repere si tinand cont de caracterul universitar al Gradinii Botanice "D. Brandza", functiile pe care trebuie sa le indeplineasca pentru a-si atinge misiunea sunt urmatoarele: 

• Invatamant si Educatie (resursa pentru invatamantul superior, furnizor de informatii stiintifice, centru de formare a taxonomistilor, centru de educatie pentru elevi, profesori, studenti, factori de decizie si public larg).

• Cercetare stiintifica (conservarea diversitatii plantelor "ex situ" prin organizarea bancii de germoplasma, prin dezvoltarea colectiilor vii, prin cultivare "in vitro" si repopulare; conservarea diversitatii plantelor "in situ" prin identificari, cartari, monitoring, baze de date actuale si de referinta etc.).

• Promovarea valorilor culturale, informarea publicului si consultanta de specialitate (imbogatirea Herbarului, a Bibliotecii, a Colectiilor din Muzeul Botanic, organizare de conferinte, asigurarea consultantei permanente prin INTERNET etc).

In acest sens o serie de realizari au fost deja inregistrate. Pana in prezent cel mai puternic accent s-a pus pe functia de conservare (diversitate specifica cu precadere) si pe aspectele legate de invatamant. Gradina Botanica este implicata in momentul de fata in conservarea .ex situ. a 36 de specii care se regasesc in Listele Rosii nationale. Sustine totodata initiativele de conservare "in situ" ale unor specii din Muntii Macin si de pe nisipurile de la Sulina. Functioneaza ca un veritabil laborator viu atat pentru studentii biologi si biochimisti, cat si pentru alte categorii de studenti, care necesita instruire in domeniul botanic.

O serie de teme de cercetare au fost de asemenea abordate. Ele au vizat cartarea plantelor medicinale din Romania, genofondul Gradinii Botanice si embriologia unor plante de cultura (in colaborare cu Centrul de Cercetari Botanice Inovare si Transfer Tehnologic al Universitatii Bucuresti).

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2025
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.