SECTORUL DECORATIV, este amplasat la intrarea in Gradina Botanica, se intinde pe o suprafata de circa 5000 mp. si a fost infiintat in anul 1956. Rolul lui este de a asigura tot timpul anului un decor atat prin diversitatea si culoarea florilor cat si prin formele de crestere si coloritul frunzelor unor plante. Cumuleaza in acest sens aproximativ 500 de specii de plante lemnoase si erbacee, cultivate in grupe mari sau pe pajisti extinse, astfel dispuse incat sa incante vizitatorul inca de la primii pasi. Cateva repere: Actinidia sp., Liriodendron tulipifera, Circis siliquastrum, Calicanthus sp., Fritillaria sp., colectia de Tulipa, de Salvia sp. de Paeonia sp., alaturi de numeroase plante anuale, bienale sau perene.
SECTORUL PLANTE RARE a fost amenajat in 1962 si cuprinde in prezent specii endemice, rare sau amenintate la nivel national si european. Conditiile de mediu ce pot fi asigurate in cadrul gradinii, permit cultivarea cu succes in special a taxonilor proveniti din Dobrogea, sudul Munteniei si Tohani. Printre plantele care fac obiectul procesului de conservare ex situ se numara Paeonia tenuifolia, Galanthus nivalis, Ruscus aculeatus, Fritillaria orientalis (taxoni amenintati la nivel european) si Erythronium dens-canis ssp. niveum, Hepatica transsilvanica, Salvia transsilvanica (taxoni endemici ). Colectiile sunt accesibile atat specialistilor, studentilor cat si vizitatorilor, urmarind ca prin cunoasterea lor sa creasc. sansa de a fi protejate in conditiile naturale.
SECTORUL PLANTE MEDITERANEENE cuprinde peste 100 de specii cu origine mediteraneana, dintre care unele se regasesc si in flora spontana a tarii noastre, in regiuni cu climat asemanator cum ar fi sudul Dobrogei, al Olteniei si Banatului. Printre plantele tipic mediteraneene cultivate aici se numara: Arum italicum, Asphodeline lutea, Aubrieta deltoidea, Bituminaria bituminosa, Calendula officinalis, Echium italicum, Euphorbia myrsinites, Ficus carica, Heleborus lividus subsp. corsicus, Helianthemum nummularium subsp. glabrum, Hyacinthus non-scripta, Ilex aquifolium, Lathyrus latifolius, Lavandula angustifolia, Lithospermum purpurocaerulaeum, Melissa officinalis, Muscari racemosum, Punica granatum, Rosa gallica , Ruscus aculeatus, Ruta graveolens, Salvia officinalis, Buxus sempervirens, Zizyphus jujuba.
SECTORUL GRADINA ITALIANA organizat in forme geometrice este localizat in imediata apropiere a Institutului Botanic, intre doua alei cu castani impunatori si platani tineri, marginite de benzi late de Euonymus radicans. Sectorul este reprezentat de un parter gazonat, de forma dreptunghiulara, prevazut cu extremitati rotunjite. In centrul gradinii italiene este situat un bazin, avand de asemenea forma dreptunghiulara si fiind strajuit de o parte si de alta de forme globuloase mari de Buxus sempervirens. Prin caracteristicile constructiei sale, bazinul ofera un spatiu optim de dezvoltare atat pentru unele specii de plante acvatice (Ceratophyllum demersum, Potamogeton sp., Nymphaea alba, Alisma plantago-aquatica), cat si palustre (Butomus umbellatus, Iris pseudacorus, Lythrum salicaria, Typha angustifolia, Sparganium ramosum, Mentha aquatica etc.). Prin amplasare, deschidere, eleganta indusa de geometria aranjamentelor vegetale, acest sector ofera vizitatorilor un loc de repaus placut si relaxant.
SECTORUL FLORA DOBROGEI este localizat pe o colina, ca simbol al reliefului predominant din Dobrogea. O serie de specii rare si caracteristice, adaptate la conditiile specifice de clima ale acestei regiuni sunt cultivate pe platoul si pe versantii acestei coline. In partea superioara se regasesc speciile lemnoase (Jasminum fruticans, Paliurus spina-christi, Cotinus coggygria), liane (Periploca greaca, Smilax excelsa), iar catre baza, specii de plante erbacee (Adonis vernalis, Paeonia tenuifolia, Paeonia peregrina, Crambe maritima, Gymnospermium altaicum, Asphodeline lutea, Iris pumila, Geranium tuberosum etc.).
SECTORUL MUNTII CARPATI reda in miniatura lantul Carpatic cu flora sa erbacee, arbustiva si arboricola. Speciile sunt grupate aici pe zone de vegetatie. In zona padurilor de foioase intalnim cer (Quercus cerris), garnita (Q. frainetto), gorun (Q, robur), fag (Fagus sylvatica), mesteacan (Betula pendula), carpen (Carpinus betulus), precum si arbusti ca alun (Corylus avellana), corn (Cornus mas), sanger (Cornus sanguinea), paducel (Crataegus monogyna) etc. Zona padurilor de conifere este resprezentata de brad (Abies alba), molid (Picea abies), pin (Pinus sylvestris), zambru (Pinus cembra), tisa (Taxus baccata), ienupar (Juniperus communis), larita (Larix decidua ssp. polonica).
SECTORUL COLINA CONIFERELOR cu cascada reprezinta o zona de atractie semnificativa pentru publicul vizitator. Sectorul insumeaza atat conifere autohtone, cat si din alte zone ale globului, cum este monumentalul chiparos de balta (Taxodium distichum), originar din America de Nord, aclimatizat foarte bine in Gradina Botanica din Bucuresti. Conditia esentiala a persistentei acestui sector este reprezentata de functionarea cascadei. Apa pe care o aduce asigura coniferelor umiditatea atmosferica necesara, alimentand totodata lacul de joasa adancime situat la baza cascadei, acoperit de nuferi si marginit de palcuri de chiparos de balta. Adaptati sa traiasca in zonele mlastinoase in care accesul aerului spre sistemul radicular este limitat, acesti arbori sunt dotati cu radacini respiratorii (pneumatofori) de dimensiuni impresionante, care se ridica spre atmosfera si se oglindesc cu formele si dimensiunile lor ciudate in apa lacului.
ROSARIUM , un sector in care trandafirii uimesc prin diversitatea formelor si culorilor, ocupa o suprafata de aproximativ 0.7 ha si a fost reamenajat incepand cu anul 1976. Insumeaza in momentul de fata aproximativ 130 de soiuri cu talie diferita (inalti, de talie joasa si pitici), cu flori solitare sau grupate in inflorescente bogate (soiul ‘Floribunda’), cu o paleta coloristica ampla si cu arome suave. Aici putem admira soiuri cu forme rafinate, tonuri si nuante subtile: ‘Super Star’, ‘Rapsody in Blue’, ‘Abraham Darby’, ‘Brandenburg’, ‘Kronenburg’, ‘Maria Callas’, ‘Foc de tabara’, ‘Chrysler Imperial’, ‘Doamna in mov, ‘Queen Elisabeth’ etc.).Distribuite in ronduri sau grupate dupa armonia si contrastul de culori, aceste plante incanta privirea vizitatorului de la inceputul verii si pana toamna tarziu.
COLECTIA DE IRIS este situata in apropierea rozariului, cuprinde 7 specii si peste 100 de soiuri de Iris germanica. Dintre soiuri se remarca in mod deosebit ‘Concord velvet’, de un mov catifelat, ‘Golden kind’, cu floare mare, galbena, ‘Lady Boscoven’, cu tija incarcata de numeroase flori de un alb pur, ‘Blue Danube’, cu flori de marime mijlocie de un albastru catifelat, ‘Gentius’., cu flori aproape negre, ‘Frivolite’ cu flori albe, ‘Violet harmony’, cu flori de marime total neobisnuita si de un violet deosebit etc.
SECTORUL PLANTE UTILE se afla in imediata apropiere a serelor de expozitie. Cea mai mare parte este reprezentata de specii cu utilizari in medicina populara sau pentru obtinerea unor produse farmaceutice. Pe langa acestea, aici se cultiva plante furajere, melifere, zaharifere, amidonoase, oleaginoase, taninifere, tinctoriale, cromatice, plante utilizate pentru obtinerea fibrelor textile, a hartiei, plante pentru bauturi.In prezent in sectorul plantelor utile se cultiva 320 taxoni. Unii dintre acestia se pastreaza in colectie inca de la organizarea sa in forma actuala (anii ’60) sau au fost introdusi cu foarte multi ani in urma. Taxonii de origine europeana sau eurasiatica sunt predominanti, majoritatea fiind prezenti si in flora spontana a tarii noastre