Ghidul Serviciilor
Gradina Botanica Dimitrie Brandza - Bucuresti
inapoi la firma 4319 vizite
Poza Organizare
Foto
Foto
Foto
Foto

Serele de expozitie sau serele mari pun la dispozitia vizitatorilor o diversitate de specii de plante din cele mai diferite zone ale Terrei. Conditiile speciale de temperatura si umiditate de care beneficiaza in aceste spatii interioare, faciliteaza dezvoltarea si perpetuarea lor. Cele opt compartimente existente, cu destinatii precis stabilite inca de la proiectare, adapostesc colectii de plante grupate in functie de conditiile ecologice specifice mediului lor natural: colectia de palmieri, de ficusi, de filodendroni, orhidee, ferigi exotice, plante subtropicale, plante tropicale de apa si de zone umede, plante suculente, cactusi, bromelii.

 

Pavilionul central al serei este Palmariul, cu o suprafata de aproximativ 600 mp si o inaltime de 18,5 m este destinat colectiilor de plante inalte: palmieri, ficusi, filodendroni, liane de talie mare..Colectia de palmieri include peste 40 de specii originare din China, India, California, Africa, Indochina etc. Dintre cele mai reprezentative pot fi mentionate: Chamaeropsis humilis (Mediterana), Trachycarpus fortunei (China), Sabal blackburnianum (India de vest), Washingtonia filifera (California), Phoenix dactylifera (Arabia), Caryota mitis (Indochina). Colectia de ficusi cuprinde 20 de specii de talie mare, dintre care deosebit de decorative sunt: Ficus elastica, F. pandurata (China), F. benjamina (Malaya), F. pumila (China, Japonia), F. rubiginosa (India de est). Colectia de filodendroni grupeaza 17 specii: Philodendron andreanum (Columbia), P. elegans si P. erubescens (America tropicala), P. longilaminatum (Brazilia), P. sagittifolium (Mexic), in marea lor majoritate accesibile vizitatorilor pentru achizitionare. O serie de alte plante deosebit de decorative (Musa sapientium, Strelitzia nicolai, Carica papaya, Spathiphyllum floribundum, S. cochlearispatum, Araucaria excelsa) insotesc colectiile adapostite in Palmariu.

 

Din Palmariu se trece in Compartimentul Orhideelor care adaposteste 36 de specii de orhidee deosebit de frumoase, cu flori de forme si culori diferite, prin care natura, uimeste inca o data sufletul vizitatorului. Cattleya labiata (Brazilia), Cymbidium aloifolium (Java), Stanhopea tigrina (Mexic) si Vanda tricolor (Java) sunt numai cateva dintre aceste bijuterii floristice. Tot aici se pot admira diferitele specii de Dracaena, Begonia, Anthurium, Peperomia etc.

 

Urmatorul compartiment, Compartimentul Ferigilor Exotice, adaposteste o frumoasa si bogata colectie, cu specii din aproape toate zonele calde ale globului: Adiantum capillus-veneris (Mediteraneana), Asplenium viviparum.

 

Marea diversitate a lumii vegetale se dezvaluie in continuare vizitatorului in urmatorul compartiment, Compartimentul Plante Mediteraneene, Subtropicale. Rondul central este populat cu specii de citrice (lamai, portocali, grape-fruit si mandarini) de dimensiuni mari, care incanta prin parfumul florilor, bogatia si coloritul fructelor. In zonele laterale ale compartimentului se gasesc plante cu valoare ornamentala si economica, precum arborele de cafea (Coffea arabica), maslinul (Olea europaea), dafinul (Laurus nobilis), arborele de camfor (Cinnamomum camphora), azalee (Rhododendron hybridum), cateva varietati de camelii (Camellia japonica) si alte specii decorative (Nerium oleander, Clivia nobilis, Rosmarinus officinalis etc.).

 

Deosebit de spectaculos prin bogatia de forme si culori a speciilor componente este Compartimentul Plante de apa  - tropicale. Bazinul central adaposteste o colectie de nuferi tropicali (Nymphaea odorata, N. capensis si N. rubra). Marginea bazinului este strajuita de plante mari de Pandanus veitchi, specie originara din Polinezia, alaturi de care se regasesc specii de Echinodorus, Sagittaria etc. Datorita conditiilor de temperatura si umiditate adecvate, in acest compartiment sunt gazduite si plantele carnivore, specii de Drosera, Nepenthes si Dionea.

 

Compartimentul Plante suculente si Compartimentul Cactusilor adapostesc plante ce atrag prin aspectul lor bizar, determinat de prezenta metamorfozelor foliare si caulinare, induse de necesitatea adaptarii si supravietuirii in conditii de seceta. Sunt plante de zone aride si desert. Dintre speciile de plante suculente se remarca: Agave filifera, originara din Mexic, Cereus jamacaru provenind din Venezuela, Euphorbia splendens din Madagascar, Aloe arborescens din Africa etc.In Compartimentul Cactusilor se regasesc specii de cele mai variate forme si dimensiuni, incepand de la micile plante de Mamillaria prolifera originar din Cuba si M. fischeri, continuand cu Melocactus bahiensis originar din Brazilia, cu Echinopsis tubiffera din Argentina, cu Echinocactus grusoni din Mexic si ajungand pana la spectaculoasele exemplare de Opuntia (O. ficus-indica, O. vulgaris, O. microdasys) originare din America tropicala, Mexic si Argentina.

 

Ultimul compartiment al complexului de sere de expozitie este Compartimentul Bromelii. Peste 45 de specii din familia Bromeliaceae, in majoritatea lor plante epifite originare din America Centrala si America de Sud, sunt oferite spre admirare vizitatorilor (Aechmea fasciata, Cryptanthus undulatus, Karatas plumierii, Guzmania lingulata, Tillandsia usneoides). Dispuse in aranjamente decorative pe trunchiuri de copaci sau suporturi speciale, aceste plante uimesc atat prin forma, consistenta si culoarea frunzelor, prin dimensiunile inflorescentelor si culorilor florilor, cat si prin sistemul lor particular de aprovizionare cu apa.

 

Serele vechi, construite dupa modelul serelor de la Liege, in perioada 1889-1891, pe o suprafata de 760 mp sunt cele mai vechi sere din tara. In momentul de fata sunt utilizate atat pentru obtinerea materialului vegetal necesar intretinerii serelor de expozitie, cat si pentru mentinerea si perpetuarea unor specii, care necesita conditii mai speciale de intretinere si nu pot fi puse la dispozitia vizitatorilor.

 

Serele de Productie sunt sere semiingropate, in care se produce materialul vegetal necesar popularii unor spatii exterioare ale Gradinii Botanice: specii de Begonia, Tagetes, Zinnia, Dahlia, Gazania, Campanula, Dianthus, Silene, Verbena, Petunia, Salvia etc.

 

Herbarul Central (BUC) a fost infiintat in anul 1882 de catre profesor dr. D. Brandza. Cea mai mare parte a ars in urma bombardamentului din 4 Aprilie 1944. Au fost salvate de la incendiu in principal grupele de plante inferioare. Dintre traheofite au ramas doar cateva materiale, neinserate probabil pana la acea data. Herbarul a fost mai apoi refacut prin donatii (Herbarul Comitetului Geologic, colectia de licheni a Muzeului Antipa, colectia de ciuperci a Catedrei de Micologie). Printre cele mai valoroase materiale existente in prezent in Herbarul General se numara Algae Europae (Rabenhorst), Mycotheca Universalis (Thümen), Herbarium Mycologicum Romanicum (Traian Savulescu), Hepatica Europaeae Exsiccatae (Schiffner), colectia de licheni (P. Cretzoiu), colectia de mixomicete Marcel Brandza, colectia Thümen, colectia de ciuperci a Catedrei de Micologie bogata mai ales in specii de Erysiphaceae.

 

Biblioteca poseda pana in prezent aproximativ 9000 de exemplare cu 300 titluri de publicatii periodice, circa 2000 de carti si numeroase extrase. A fost constituita pe baza schimburilor interne si internationale pe care le are Gradina Botanica cu peste 250 de parteneri. Publicatia oferita la schimb de catre Gradina Botanica "D. Brandza" este Acta Horti Botanici Bucurestiensis, ajunsa la cel de-al 28-lea volum. Aceasta cuprinde lucrari stiintifice realizate de cercetatori si biologi de la Gradina Botanica, de cadre didactice din Facultatea de Biologie, de specialisti din alte gradini botanice si centre universitare.

 

Seminteria este sectorul prin intermediul caruia se fac schimburile de materiale vegetale (seminte si plante vii) cu institutiile similare din tara si din strainatate. Acest schimb este facilitat de publicarea anuala a Delectus Seminum care este expediat la 262 parteneri externi si 12 parteneri interni.

Serele de expozitie sau serele mari pun la dispozitia vizitatorilor o diversitate de specii de plante din cele mai diferite zone ale Terrei. Conditiile speciale de temperatura si umiditate de care beneficiaza in aceste spatii interioare, faciliteaza dezvoltarea si perpetuarea lor. Cele opt compartimente existente, cu destinatii precis stabilite inca de la proiectare, adapostesc colectii de plante grupate in functie de conditiile ecologice specifice mediului lor natural: colectia de palmieri, de ficusi, de filodendroni, orhidee, ferigi exotice, plante subtropicale, plante tropicale de apa si de zone umede, plante suculente, cactusi, bromelii.

 

Pavilionul central al serei este Palmariul, cu o suprafata de aproximativ 600 mp si o inaltime de 18,5 m este destinat colectiilor de plante inalte: palmieri, ficusi, filodendroni, liane de talie mare..Colectia de palmieri include peste 40 de specii originare din China, India, California, Africa, Indochina etc. Dintre cele mai reprezentative pot fi mentionate: Chamaeropsis humilis (Mediterana), Trachycarpus fortunei (China), Sabal blackburnianum (India de vest), Washingtonia filifera (California), Phoenix dactylifera (Arabia), Caryota mitis (Indochina). Colectia de ficusi cuprinde 20 de specii de talie mare, dintre care deosebit de decorative sunt: Ficus elastica, F. pandurata (China), F. benjamina (Malaya), F. pumila (China, Japonia), F. rubiginosa (India de est). Colectia de filodendroni grupeaza 17 specii: Philodendron andreanum (Columbia), P. elegans si P. erubescens (America tropicala), P. longilaminatum (Brazilia), P. sagittifolium (Mexic), in marea lor majoritate accesibile vizitatorilor pentru achizitionare. O serie de alte plante deosebit de decorative (Musa sapientium, Strelitzia nicolai, Carica papaya, Spathiphyllum floribundum, S. cochlearispatum, Araucaria excelsa) insotesc colectiile adapostite in Palmariu.

 

Din Palmariu se trece in Compartimentul Orhideelor care adaposteste 36 de specii de orhidee deosebit de frumoase, cu flori de forme si culori diferite, prin care natura, uimeste inca o data sufletul vizitatorului. Cattleya labiata (Brazilia), Cymbidium aloifolium (Java), Stanhopea tigrina (Mexic) si Vanda tricolor (Java) sunt numai cateva dintre aceste bijuterii floristice. Tot aici se pot admira diferitele specii de Dracaena, Begonia, Anthurium, Peperomia etc.

 

Urmatorul compartiment, Compartimentul Ferigilor Exotice, adaposteste o frumoasa si bogata colectie, cu specii din aproape toate zonele calde ale globului: Adiantum capillus-veneris (Mediteraneana), Asplenium viviparum.

 

Marea diversitate a lumii vegetale se dezvaluie in continuare vizitatorului in urmatorul compartiment, Compartimentul Plante Mediteraneene, Subtropicale. Rondul central este populat cu specii de citrice (lamai, portocali, grape-fruit si mandarini) de dimensiuni mari, care incanta prin parfumul florilor, bogatia si coloritul fructelor. In zonele laterale ale compartimentului se gasesc plante cu valoare ornamentala si economica, precum arborele de cafea (Coffea arabica), maslinul (Olea europaea), dafinul (Laurus nobilis), arborele de camfor (Cinnamomum camphora), azalee (Rhododendron hybridum), cateva varietati de camelii (Camellia japonica) si alte specii decorative (Nerium oleander, Clivia nobilis, Rosmarinus officinalis etc.).

 

Deosebit de spectaculos prin bogatia de forme si culori a speciilor componente este Compartimentul Plante de apa  - tropicale. Bazinul central adaposteste o colectie de nuferi tropicali (Nymphaea odorata, N. capensis si N. rubra). Marginea bazinului este strajuita de plante mari de Pandanus veitchi, specie originara din Polinezia, alaturi de care se regasesc specii de Echinodorus, Sagittaria etc. Datorita conditiilor de temperatura si umiditate adecvate, in acest compartiment sunt gazduite si plantele carnivore, specii de Drosera, Nepenthes si Dionea.

 

Compartimentul Plante suculente si Compartimentul Cactusilor adapostesc plante ce atrag prin aspectul lor bizar, determinat de prezenta metamorfozelor foliare si caulinare, induse de necesitatea adaptarii si supravietuirii in conditii de seceta. Sunt plante de zone aride si desert. Dintre speciile de plante suculente se remarca: Agave filifera, originara din Mexic, Cereus jamacaru provenind din Venezuela, Euphorbia splendens din Madagascar, Aloe arborescens din Africa etc.In Compartimentul Cactusilor se regasesc specii de cele mai variate forme si dimensiuni, incepand de la micile plante de Mamillaria prolifera originar din Cuba si M. fischeri, continuand cu Melocactus bahiensis originar din Brazilia, cu Echinopsis tubiffera din Argentina, cu Echinocactus grusoni din Mexic si ajungand pana la spectaculoasele exemplare de Opuntia (O. ficus-indica, O. vulgaris, O. microdasys) originare din America tropicala, Mexic si Argentina.

 

Ultimul compartiment al complexului de sere de expozitie este Compartimentul Bromelii. Peste 45 de specii din familia Bromeliaceae, in majoritatea lor plante epifite originare din America Centrala si America de Sud, sunt oferite spre admirare vizitatorilor (Aechmea fasciata, Cryptanthus undulatus, Karatas plumierii, Guzmania lingulata, Tillandsia usneoides). Dispuse in aranjamente decorative pe trunchiuri de copaci sau suporturi speciale, aceste plante uimesc atat prin forma, consistenta si culoarea frunzelor, prin dimensiunile inflorescentelor si culorilor florilor, cat si prin sistemul lor particular de aprovizionare cu apa.

 

Serele vechi, construite dupa modelul serelor de la Liege, in perioada 1889-1891, pe o suprafata de 760 mp sunt cele mai vechi sere din tara. In momentul de fata sunt utilizate atat pentru obtinerea materialului vegetal necesar intretinerii serelor de expozitie, cat si pentru mentinerea si perpetuarea unor specii, care necesita conditii mai speciale de intretinere si nu pot fi puse la dispozitia vizitatorilor.

 

Serele de Productie sunt sere semiingropate, in care se produce materialul vegetal necesar popularii unor spatii exterioare ale Gradinii Botanice: specii de Begonia, Tagetes, Zinnia, Dahlia, Gazania, Campanula, Dianthus, Silene, Verbena, Petunia, Salvia etc.

 

Herbarul Central (BUC) a fost infiintat in anul 1882 de catre profesor dr. D. Brandza. Cea mai mare parte a ars in urma bombardamentului din 4 Aprilie 1944. Au fost salvate de la incendiu in principal grupele de plante inferioare. Dintre traheofite au ramas doar cateva materiale, neinserate probabil pana la acea data. Herbarul a fost mai apoi refacut prin donatii (Herbarul Comitetului Geologic, colectia de licheni a Muzeului Antipa, colectia de ciuperci a Catedrei de Micologie). Printre cele mai valoroase materiale existente in prezent in Herbarul General se numara Algae Europae (Rabenhorst), Mycotheca Universalis (Thümen), Herbarium Mycologicum Romanicum (Traian Savulescu), Hepatica Europaeae Exsiccatae (Schiffner), colectia de licheni (P. Cretzoiu), colectia de mixomicete Marcel Brandza, colectia Thümen, colectia de ciuperci a Catedrei de Micologie bogata mai ales in specii de Erysiphaceae.

 

Biblioteca poseda pana in prezent aproximativ 9000 de exemplare cu 300 titluri de publicatii periodice, circa 2000 de carti si numeroase extrase. A fost constituita pe baza schimburilor interne si internationale pe care le are Gradina Botanica cu peste 250 de parteneri. Publicatia oferita la schimb de catre Gradina Botanica "D. Brandza" este Acta Horti Botanici Bucurestiensis, ajunsa la cel de-al 28-lea volum. Aceasta cuprinde lucrari stiintifice realizate de cercetatori si biologi de la Gradina Botanica, de cadre didactice din Facultatea de Biologie, de specialisti din alte gradini botanice si centre universitare.

 

Seminteria este sectorul prin intermediul caruia se fac schimburile de materiale vegetale (seminte si plante vii) cu institutiile similare din tara si din strainatate. Acest schimb este facilitat de publicarea anuala a Delectus Seminum care este expediat la 262 parteneri externi si 12 parteneri interni.

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2025
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.