PROCESUL DE RELIZARE A CLIŞEELOR DIN FOTOPOLIMER
Grosimea totală a plăcilor de fotopolimer este de 2,1 sau 2,4 mm, din care suportul de aluminiu este de 1,0 mm.
Procesul de realizare a clişeelor cuprinde următoarele faze: realizarea filmului, expunerea plăcii, spălarea părţilor neexpuse, uscarea, fixarea fotopolimerului.
1. Filmul. Pentru clişee de imprimare la cald cu folio se pregăteşte film negativ –oglindă. Pentru clişee de embosare filmul trebuie să fie pozitiv-oglindă.
2. Expunerea. Filmul se aşează pe placa de fotopolimer tăiată la dimensiunea potrivită. Partea cu emulsie a filmului, trebuie să fie în contact cu stratul de fotopolimer. Pentru contactul perfect sistemul se videază. Timpul de expunere este funcţie de puterea lămpii. La maşinile speciale acestei tehnici timpul este de 1-2 minute. Pentru alte surse timpul necesar se stabileşte prin încercări.
3. Spălarea. Partea neexpusă a fopolimerului se spală cu apă călduţă (30-35 grade). Spălarea se poate ajuta cu un pluş moale sau mai bine cu o perie moale. În cazul aparatelor speciale destinate acestui scop timpul de spălare până la eliminarea stratului de fotopolimer de pe porţiunile neexpuse durează cca 15 minute.
4. Uscarea. Pentru eliminarea completă a urmelor de apă din structura de polimer, se asigură uscarea materialului timp de 1-2 ore la temperatura de 80-90 grade.
5. Fixarea. Clişeul realizat se supune unei surse de lumină UV pentru fixare, timp dublu faţă de prima expunere.
Clişeul de imprimare la cald din fotopolimer rezistă la temperatura de până 130 grade. Se recomandă a se lucra până la 125 grade. Clişeul se lipeste pe capul de presare cu folie termoadezivă.
Embosarea se face la rece, odată cu ştanţatea sau ca operaţie separată. Drept contramatriţă (patriţă) se recomandă produsul Pregoplast Combi, care prelucrată, asigursă presarea materialului de embosat dinspre masă spre clişeu.