Ca ramură a medicinii orientale, reflexologia este ştiinţa zonelor reflexogene ale organismului situate pe suprafaţa corpului, în general la distanţă faţă de organele pe care le reprezintă. Reflexologia este arta ştiinţifică de diagnosticare şi vindecare prin apăsarea şi stimularea anumitor zone reflexogene situate la nivelul extremităţilor organismului, care corespund tuturor organelor şi părţilor corpului uman.
Cel mai des reflexoterapia se aplică la nivelul picioarelor, deoarece aici se simt cel mai bine acumulările de toxine, dar şi pentru că s-a ajuns la concluzia că la acest nivel tratamentul are o mai mare eficienţă. Picioarele sunt considerate ca fiind rădăcinile corpului omenesc şi deoarece legile naturii sunt universale, ca şi la plante, buna funcţionare a organismului uman trebuie coordonată şi de la rădăcină.
Reflexoterapia poate fi utilizată atât în scop terapeutic cât şi profilactic, fiind eficientă atunci când este folosită holistic, pentru tratarea întregului organism şi nu numai pentru anumite afecţiuni. În acest mod ea îmbunătăţeşte toate funcţiile organismului ce stimulează procesul natural de vindecare, făcând-ul mai rapid şi mai eficient, cunoscut fiind faptul că reflexoterapia nu tratează simptomatologia afecţiunilor, ci cauzele apariţiei lor.