Ghidul Serviciilor
Royal Hospital Bucharest
inapoi la firma 5799 vizite
Poza Consult ginecologic
Foto

De ce e important consultul genital?

Cancerul de col uterin (cervical) este a doua cauza de mortalitate prin cancer la femeile cu varsta cuprinsa intre 15 si 44 de ani (Ministerul Sanatatii); 3000 de romance sunt diagnosticate anual cu cancer de col uterin; Prin depistarea si tratarea la timp a leziunilor precanceroase ale colului uterin, cancerul cervical poate fi vindecat. Cand se recomanda consultul genital? In afara perioadei menstruale, de preferat impreuna cu controlul mamar (al sanilor); Dupa debutul vietii sexuale se efectueaza anual, chiar in absenta simptomelor; Cand apar semne de imbolnavire genitale (mancarimi, inflamatii, senzatie de arsura, scurgeri vaginale urat mirositoare, durere abdominala, durere la urinare, urinare frecventa s.a); Este bine ca mamele sa isi aduca fiicele la controlul genital, inaintea inceperii vietii sexuale, pentru a fi consiliate de un specialist si pentru a li se crea obiceiul de a veni la doctor. Cum te pregatesti pentru controlul ginecologic? Este obligatoriu a efectua toaleta genitala  externa inainte de consult; Nu se recomanda toaleta interna deoarece aspectul secretiei vaginale poate orienta medicul cu privire la diverse boli ale aparatului genital; Participa activ la discutia cu medicul tau; noteaza modificarile pe care le-ai sesizat pentru a-i putea da medicului cat mai multe informatii despre starea ta de sanatate. Nu ezita sa-i pui intrebari, in cazul in care nu esti complet lamurita! Ce presupune controlul ginecologic? Anamneza este o discutie intre medic si pacienta despre starea de sanatate, istoricul medical si obiceiurile acesteia. Consultul clinic propriu-zis reprezinta examinarea zonei genitale externe (vulva) si a zonei interne (vagin si col uterin) prin examinare cu valvele si prin palpare manuala (tuseu vaginal).

medicul foloseste valvele sau speculumul pentru a dilata peretii vaginului si colul uterin (zona ce poate fi sediul unor afectiuni asimptomatice) si analizeaza aspectul acestora; se recolteaza secretie vaginala si cervicala pentru efectuarea analizelor:    -    examen citologic Babes-Papanicolaou;    -    examenul bacteriologic si fungic (de depistare a microbilor si ciupercilor ce provoaca infectiile vaginale si bolile cu transmitere sexuala);    -    examenul secretiei cervicale pentru depistarea Chlamydiei, Mycoplasma / Ureaplasma. tuseul vaginal scoate in evidenta eventuale probleme (noduli, excrescente) ale uterului si anexelor genitale (trompe uterine si ovare) si stabileste pozitia organelor reproducatoare; in tot acest timp, pacienta trebuie sa anunte orice senzatie fizica de neplacere sau durere. Alte investigatii suplimentare in cadrul consultului genital: examen echografic, de preferat cu sonda vaginala (ecografie transvaginala); colposcopie (o metoda de examinare a colului uterin si de punere in evidenta a leziunilor precanceroase si canceroase); examenul pentru depistarea virusului HPV (Human Papiloma Virus), care este actualmente incriminat in dezvoltarea cancerului de col uterin. Care e urmatorul pas dupa controlul ginecologic? Confirmarea de catre medic a unor modificari aparute determina efectuarea investigatiilor necesare diagnosticarii si mai ales inlaturarii suspiciunii de cancer; In cazul in care se evidentiaza o leziune la nivelul colului uterin, aceasta trebuie obligatoriu verificata histopatologic prin biopsie – singura metoda care poate stabili diagnosticul cu certitudine. O zona rosie pe col nu inseamna neaparat un cancer de col uterin. Alte informatii Medicii nostri sunt specializati in diagnosticarea si tratamentul tuturor afectiunilor genitale, avand competentele necesare, precum si experienta teoretica si practica dobandite in Spitalul Militar Central, precum si in alte centre de referinta. Toate aceste investigatii se efectueaza in clinica fara ca pacienta sa fie plimbata in alte centre medicale. In acest fel putem sa tratam eficient aceste modificari, prevenind aparitia unui cancer genital, sau, daca acesta este declansat, sa-l tratam precoce, obtinand vindecarea. Din ce in ce mai frecvent tinere de 16-18 ani vin la cabinetul ginecologic  pentru a fi consiliate inainte de inceperea  vietii sexuale. Nu poate fi decat de laudat ca au avut curajul  si inteligenta de a o face! Afla mai mult despre Cancerul Cervical si modalitatile de diagnosticare si tratament

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2024
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.