Psihoterapia integrativă este o formă de terapie individuală şi de grup (familie sau cuplu), care integrează elemente ale diferitelor principii sau teorii psihoterapeutice în construcţia unei strategii de intervenţie, funcţie de nevoile punctuale ale fiecărui client.
Această metodă pune accentul pe răspunsul adecvat şi eficient la necesităţile clientului legate de contextul şi istoria de viaţă, modul de gândire, emoţiile, aspectele fiziologice, comportament şi nivelul spiritual.
De asemenea, psihoterapia integrativă ţine cont şi de interacţiunea dintre toate aceste aspecte, care poate produce şi explică atât problemele clientului cât şi starea de bine.
Practica a dovedit că nicio abordare terapeutică nu este perfect adecvată pentru orice situaţie! Asfel, psihoterapia integrativă încurajează flexibilitatea abordării. Psihoterapeuţii integrativi au posibilitatea să creeze strategii variate, să folosească tehnici şi construcţii pentru a rezolva situaţii unice.
Procesul se bazează pe o cunoaştere solidă şi clară a problemelor existente şi a metodelor posibile care pot duce către împlinirea obiectivelor clientului.
Psihoterapia integrativă este folosită pentru:- tratarea anxietăţii, depresiei, atacurilor de panică, tulburărilor asociate traumei, dependen?e (alcool, droguri, jocuri de noroc etc); - copii şi adolescenţi (probleme de adaptare ?colară, suport pentru depăşirea unor perioade dificile); - dezvoltare personală – scopul final îl constituie o îmbunătăţire a stării de conştientizare, o dezvoltare a propriilor talente şi abilităţi personale, o îmbunătăţire a calităţii vieţii care contribuie direct la realizarea aspiraţiilor şi viselor personale; - rezolvarea diferitelor probleme de grup etc.