El este important indiferent de varsta, dar cea mai buna perioada pentru construirea sistemului osos ramane copilaria, cand doza zilnica trebuie respectata cu strictete. Oasele cresc in densitate pana aproape de 30 de ani, dar peste 95 % din masa osoasa este acumulata pana la 20 de ani.
Adolescentii care sufera de asa - numitele "dureri de crestere" pot gasi alinare in marirea dozei de calciu. Hipoglicemicilor li se recomanda sporirea dozei de calciu (1000-1500 mg zilnic).
Daca obisnuiti sa beti multe bauturi racoritoare, nealcoolizate riscati - din cauza continutului lor ridicat in fosfor - consumarea rapida a calciului din organism, avand drept rezultat o potentiala osteoporoza.
Calciul, acest element deosebit de important, constituie componenta principala a scheletului, dintilor, tendoanelor, nucleelor celulare si este indispensabil in:
Principalele afectiuni datorate carentei de calciu sunt: rahitismul, osteomalacia, osteoporoza.
Calciul este indicat in:
Asimilarea calciului in organism este favorizata de prezenta vitaminei D3. Vitamina D3 asigura transportul calciului si fosforului in zonele corpului care au nevoie de ele pentru a sprijini cresterea osaturii infantile si remineralizarea osaturii adulte, permitand absorbtia acestor minerale in intestin, apoi transportul calciului in sange si reabsorbtia fosforului in rinichi, intarind sistemul imunitar si regland ritmul cardiac.
Atat insuficienta, cat si surplusul sunt daunatoare echilibrului organismului uman, neajunsuri manifestate prin hipercalcemie si alte afectiuni.
Este bine de stiut ca insuficienta calcica poate produce: carii dentare, tetanii musculare, insomnii, osteomalacie, fracturari (indeosebi la femeile cu mai multe nasteri).
Prezenta vitaminei D3 in organism este benefica in sensul ca:
Calciu + D3 este un supliment alimentar care se recomanda: