Cuprul este un element indispensabil in respiratia celulara si in formarea oaselor, ajuta la fixarea fierului si la metabolizarea vitaminei C, la formarea hemoglobinei si a globulelor rosii, este antiinfectios, antiinflamator si anticancerigen, inlesneste functionarea normala a inimii, intervine in procesul de crestere.
Zincul :
Fierul constituie un important factor antianemic, constituent principal al hemoglobinei din sange, al unor enzime etc., fiind indispensabil in transportul oxigenului in organism, precum si in respiratia celulara.
Calciul este un element indispensabil structurii si rezistentei osoase. El mentine o buna stare de sanatate a oaselor si dintilor, asigura bataile regulate ale inimii, ajuta in tratamentul insomniilor si contribuie la metabolizarea fierului. Detine un rol important in transmiterea impulsurilor nervoase, fiind un tonic al sistemului nervos.
Fosforul este un element extrem de important, avand urmatoarele proprietati: controleaza echilibrul calciului, ia parte la formarea oaselor, dintilor si sangelui, are un rol deosebit la producerea energiei nervoase, intelectuale si sexuale, regland bataile inimii si ajutand la functionarea normala a rinichilor.
Seleniul este un element antioxidant si - se presupune si anticancerigen. In organism, seleniului ii revine rolul de a contribui la realizarea respiratiei celulare, la protejarea hemoglobinei celulelor rosii, ca si la absorbtia si sporirea eficientei vitaminei E. In plus, seleniul e si antiaterogen si antisenescent, proprietati deosebit de benefice indeosebi pentru persoanele in varsta. De asemenea, acest mineral contribuie la mentinerea elasticitatii tesuturilor, atenueaza simptomele specifice menopauzei, potenteaza tratamentele aplicate in bolile cardiovasculare si impotriva matretei.
Molibdenul are o importanta deosebita in organism deoarece el face parte din structura unor enzime ce intervin in degradarea acizilor nucleici uzati, in mobilizarea fierului aflat in rezervele hepatice, in arderea grasimilor sanguine, imbunatatirea metabolismului celular, formarea hemoglobinei, producerea de energie, in procesul de crestere, ca si in aparitia cariilor dentare.
Sodiul are proprietatea de a mentine constant echilibrul apei la exteriorul celulelor, spre deosebire de potasiu, care realizeaza acelasi lucru, dar pentru interiorul acestora. In organism, sodiul intervine si in mentinerea echilibrului acido-bazic, favorizind astfel excitabilitatea musculara. De asemenea, previne insolatiile si contribuie la buna functionare a sistemului nervos si a musculaturii. Nivelul sodiului existent in organism este reglat de rinichi, care cresc sau scad excretia, in functie de cantitatea ingerata.
Manganul are o importanta deosebita pentru organismul uman, deoarece:
Fluorul intra in constitutia oaselor, a dintilor si a tendoanelor. Existenta in organism a unei carente de fluor poate duce la producerea de carii dentare, indeosebi la copii.
Cromul are rol in diferite procese precum: scaderea tensiunii arteriale, preintampinand hipertensiunea, procesul de crestere, actionand totodata preventiv impotriva diabetului.
Potasiul:
Complexul de vitamine B are rol in sustinerea metabolismului, mentinerea sanatatii pielii si a tonusului muscular, �n buna functionare a sistemului nervos si imunitar, in participarea la dezvoltarea si diviziunea celularara (incluzandu-le pe cele ale globulelor rosii din sange, care previn anemia).
Luteina este un element care contribuie la mentinerea sanatatii aparatului vizual marind acuitatea vizuala si avand efecte benefice in afectiuni oculare.
Licopenul este un antioxidant puternic care protejeaza corpul de efectul daunator al oxidantilor. De asemenea este o substanta cu efecte antitumorale in cancerul de prostata, san, vezica urinara, pancreas, plamani si piele, in cancerul cervical, ovarian, uterin, intestinal si are si rolul de a reduce semnificativ riscul aparitiei aterosclerozei si a infarctului miocardic.
Rutinul un rol important in prevenirea accidentelor cerebrale si a fragilitatii capilare.
Acest complex se recomanda: