Ghidul Serviciilor
Hotel Bavaria **** Craiova
inapoi la firma 619 vizite
Poza Atractii locale tuistice
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto

Hotelul Bavaria recomanda vizitarea urmatoarelor atractii turistice din municipiul Craiova.

 

Biserica Domneasca „Sfantul Dumitru”

Aceasta biserica este o ctitorie a lui Matei Basarab si dateaza inca din perioada 1651-1652, fiind ridicata pe locul uneia mai vechi. Constructia bisericii s-a facut dupa un plan in forma de cruce greaca, avand un pridvor deschis, o turla pe naos si doua pe pronaos. A suferit mari stricaciuni dupa cutremurul de la 11 ianuarie 1838, fiind refacuta intre 1885 -1889 dupa planurile arhitectului francez Emile Lacomte de Nouy. In 1906 si 1933 a fost renovata, tot atunci fiind executate si picturile murale interioare, de catre pictorii francezi Menipot si Bories.

In prezent, este Catedrala Mitropolitana a Olteniei, aici fiind depuse moastele Sfintei Mucenite Tatiana.

 

Casa Baniei

A fost construita in 1699, la initiativa domnitorului Constantin Brancoveanu si reprezinta cea mai veche constructie civila din oras si unul dintre cele mai vechi monumente de arhitectura de acest gen din tara. Constructia acestui monument, a fost facuta pe locul unui edificiu mai vechi (ce dateaza din secolul al XV-lea), care apartinea marii familii boieresti a Craiovestilor. In 1750, aici a functionat prima scoala romaneasca din Craiova. In prezent, adaposteste Muzeul de Etnografie si Arta Populara.

 

Casa Glogoveanu

Data constructiei acestei cladiri, nu se cunoaste cu exactitate, dar se stie ca exista in 1783. Este o cladire construita pe plan dreptunghiular, cu elemente traditionale specifice si o arhitectura sobra, apartinand boierilor Glogoveni. In aceasta casa a locuit o vreme si Tudor Vladimirescu, care devenise omul de afaceri al boierului Glogoveanu. Cladirea a fost restaurata in anii 1801 si 1840. Intre 1913 -1949 aici si-a avut sediul Primaria orasului Craiova, iar in prezent se afla Tribunalul judetean Dolj

 

Casa Jianu

A fost construita la sfarsitul sec. XVIII (nu se cunoaste anul), de familia Jianu. Casa a fost construita pe plan dreptunghiular pe doua niveluri, iar in 1918 a fost refacuta pe fundatiile celei vechi.

 

Cula Poenaru

A fost construita in perioada 1750-1764 in satul Almaj, din judetul Dolj. In 1896 a fost modificata, incaperile fiind decorate cu picturi in fresca, inspirate din fabulele lui Esop."

 

Fantana Popova

Fantana a fost construita in 1613 dupa un plan patrat, pe fiecare latura avand cate o nisa, iar pe laturile de S si de V au mai fost efectuate doua inscriptii, una cu litere latine si una cu litere chirilice. In 1651 a fost atribuita lui Matei Basarab, acesta refacand-o, de unde mai poarta si numele de „Fantana Basarabestilor”.

 

Manastirea Bucovat

A fost construita in perioada 1506-1512, fiind apoi refacuta in 1571-1572 de banul Stefan si fiul sau Parvu si pictata in 1574. Biserica manastirii poarta hramul „Sfantul Nicolae”, a fost pustiita in 1781, iar in 1834 apele Jiului au daramat clopotnita. Constructia manastirii a fost facuta din caramida si are un plan treflat si un altar heptagonal. La 11 ianuarie 1838, a cazut in ruina, din cauza unui cutremur, fiind refacuta mai apoi. A fost restaurata si reinfiintata ca manastire, dupa primul razboi mondial de catre Comisiunea Monumentelor Istorice. In prezent, in incinta manastirii functioneaza Seminarul Teologic al Arhiepiscopiei Craiovei.

 

Manastirea Jitianu

Manastirea Jitianu, este o manastire de calugari si a fost construita intre anii 1654 -1658 (pe locul alteia mai vechi, ctitorie a lui Mircea cel Batran) la insistentele vistiernicilor Ghinea Bratasanu si Udriste. Aceasta manastire a suferit reparatii succesive, intre anii 1701 - 1932. In prezent, manastirea adaposteste o colectie valoroasa de icoane executate pe lemn si pe sticla, iar in curte se afla o plantatie de duzi, ce dateaza din timpul lui Alexandru Ioan Cuza si care a fost declarata monument istoric.

 

Padurea Ciurumela

Este o rezervatie forestiera amplasata in comuna Poiana Mare, judetul Dolj. Este formata dintr-o padure de salcami batrani, apreciata pentru continutul lemnos si dimensiunile arborilor, unici in Europa.

Primaria

 

O alta constructie deosebita este cladirea fostei Banci a Comertului, acum sediul Primariei Craiovei.

Proiectata de arhitectul Ion Mincu, este terminata in 1916 de catre elevul sau Constantin Iotzu. Cladirea are un interior bogat decorat cu stucaturi, vitrouri, mozaicuri venetiene si grilaje de fier forjat.

 

Prefectura

O constructie interesanta, viguroasa, cu caractere arhitectonice populare, este fostul

 

Palat Administrativ,

astazi sediul Prefecturii si Consiliului Judetean Dolj.

Opera a arhitectului Petre Antonescu, aceasta cladire a fost realizata intre anii 1912-1913.

 

Parcul Romanescu (vezi video)

A fost realizat dupa planurile arhitectului francez E. Redont, in perioada 1900 -1903 si este unul dintre cele mai mari si mai frumoase parcuri din tara (se intinde pe cca. 90 ha.).

Aici au fost amenajate sere, un lac cu insule, statui, cold zoologic si un superb pod suspendat.

 

Rezervatie ornitologica

Aflata in comuna Ciupercenii Noi, din judetul Dolj, aceasta rezervatie este singurul loc din lunca Dunarii care a ramas neindiguit.

Reprezinta un insemnat loc de cuibarit pentru diferite specii de pasari, cum ar fi egreta mica (Egretta garzetta), starcul rosu (Ardea purpurea), barza neagra (Ciconia nigra), corcodelul mare (Podiceps cristatus), rata pestrita (Anas strepera) etc.

 

Rezervatie paleontologica

Rezervatia este situata in apropiere de Craiova, intr-un loc unde se gaseste si un important punct fosilifer, cu o bogata fauna fosila de cochilii de moluste, ce dateaza din Paleolitic.

 

Universitatea din Craiova

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2025
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.