Ghidul Serviciilor
Institutul Clinic Fundeni
inapoi la firma 3205 vizite
Poza Sectia clinica gastroenterologic
Foto

Centrul de Gastroenterologie si Hepatologie din cadrul Institutului Clinic de Boli Digestive si Transplant Hepatic Fundeni este un centru medical tertiar de diagnostic si tratament al afectiunilor digestive, un centru cu traditie in invatamantul universitar si postuniversitar de gastroenterologie. Este cel mai vechi centru din Romania dedicat exclusiv studiului si ingrijirii afectiunilor tubului digestiv, ficatului, cailor biliare si pancreasului, in cadrul sau formandu-se sau capatand specialitatea de gastroenterologie numeroase generatii de medici. Multi dintre ei conduc in prezent clinici sau sectii de profil din tara.

“Germenii” constituirii Centrului de Gastroenterologie din Bucuresti au aparut odata cu preluarea de catre Prof. Dr. Tiberiu Sparchez a Clinicii Medicale de la Spitalul “Vasile Roaita“ (la acea vreme, ulterior “Grivita“). Devenit in 1961 primul presedinte al Societatii Romane de Gastroenterologie, Prof. Sparchez a inceput in 1963 sa infiinteze primele cursuri postuniversitare de Gastroenterologie in Romania.In anul 1965 Prof. Sparchez, a pus bazele scolii romanesti de Gastroenterologie infiintand primul Centru de Gastroenterologie din tara, la Spitalul “Grivita“. In anul 1969, odata cu pensionarea Prof. Sparchez, conducerea Centrului de Gastroenterologie a fost preluata de Prof. dr. Runcan si apoi de Prof. Dr. G. Panaitescu. In anul 1974, centrul de Gasteroenterologie s-a mutat la Spitalul Clinic Fundeni, unde functioneaza si in prezent. Majoritatea membrilor colectivului de la Spitalul “Grivita“ au urmat destinele Clinicii si Centrului de la Fundeni, condusa, la acea vreme de Conf. Dr. Benedict Ghiorghiescu.In anii ‘80 centrul a functionat cu doua sectii conduse fiecare de catre Conf . Dr. Alexandru Oproiu, si Conf Dr. Benedict Ghiorghiescu. In acesti ani Institutia si-a consolidat rolul de formare si perfectionare a cadrelor medicale in domeniul gastroenterologiei si s-a afirmat ca un puternic centru de cercetare, capatind traditie in asistenta medicala a celor mai dificile cazuri de gastroenterologie. Laboratorul de Endoscopie Digestiva s-a impus ca unul dintre cele mai avansate din punct de vedere al procedurilor de endoscopie digestiva diagnostica si terapeutica practicate.Anii ‘90 au asigurat pozitia Centrului de Gastroenterologie de la Spitalul Fundeni ca unul din cele mai valoroase nuclee de gastroenterologie din tara, cu reputatie atat interna cat si internationala. In toata aceasta perioada conducerea Centrului a fost detinuta de Prof. Dr. Alexandru Oproiu, Presedinte in mai multe legislaturi al Societatii Romane de Gastroenterologie, organizatorul unor importante Congrese si Simpozioane Nationale de Gastroenterologie.In anul 2000, denumirea Centrului a fost completata, titulatura actuala fiind “Centrul de Gastroenterologie si Hepatologie“, ca expresie a preocuparilor deosebite in domeniul subspecialitatii de Hepatologie, a activitatii medicale, de cercetare si de invatamant a Centrului.Incepand din anul 2001, odata cu pensionarea Prof Dr. Alexandru Oproiu, conducerea Centrului de Gastroenterologie si Hepatologie Fundeni a fost preluata de Prof. Dr. Mircea Diculescu.La ora actuala la nivelul Centrului functioneaza atat Catedra de Gastroenterologie si Hepatologie Fundeni, din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie “ Carol Davila “ .

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2024
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.