Centrul pentru uronefrologie si transplant renal
Din 1959, Clinica de Urologie a fost condusa de eminente personalitati. Astfel, din 1959 – 1975 a fost condusa de catre Prof. Dr. Doc. Gh. Olanescu, între 1975 – 1997 de catre Prof. Dr. Doc. E. Proca, pentru ca din 1997 seful Centrului de Chirurgie Urologica, Dializa si Transplant Renal sa devina Dl. Prof. Dr. I. Sinescu.Aici s-a realizat primul transplant renal din România, în anul 1980, de catre Prof. Dr. Doc. E. Proca. Din 1980 pâna în iunie 1997 s-au realizat 45 de transplante renale, iar din iunie 1997 pâna în decembrie 2001 s-au realizat 255 de transplante renale (din care 39 cu grefa de la donator în moarte cerebrala), pentru care rezultatele sunt comparabile celor din literatura straina.
CAPACITATEA SI DOTAREA CLINICII
Centrul de Chirurgie Urologica, Dializa si Transplant Renal este dispus astfel: la etajul I (corpului A II), etajul II (corpurile D1 + E + D2) si etajul IV (corpurile A1, A2, B, C, E, D1 si D2) ale cladirii A din Institutul Clinic Fundeni si are o capacitate de 185 de paturi. Î
ntreg centrul este nou reconstruit si finisat la nivelul anului 2001, prevazut cu rezerve de 1 si 2 paturi, oferind conditii deosebite de spitalizare (superioare majoritatii centrelor de specialitate din tarile europene occidentale – paturi, mobilier de interior nou, infrastructura moderna).
Sectia I – aflata la etajul II (D1) si IV (A1) are 65 de paturi,
Sectia a IIa – de la etajul IV (A2) are 35 de paturi,
Sectia a IIIa – de la etajul I (A2) are 35 de paturi, Departamentul de Transplant Renal si Dializa – de la etajul II (E + D2) (ce face parte din structura sectiei I) are 30 de paturi (10 paturi ATI), iar Sectia de ATI proprie – de la etajul IV (E + D1) are 20 de paturi
Unitatea de Transplant Renal si Dializa are în dotare: 2 aparate de dializã (Bellco), 2 aparate de dializã (Baxter) si 6 monitoare (Hewlett-Packard, B-D Electrodyne, Becton Dickinson si Siemens).
Blocul operator ultramodern cu aer conditionat, cu o dotare tehnica completa si de vârf are în compunere: 4 sali de Chirurgie Urologicã Deschisã si Transplant Renal 1 sala de Endourologie Joasã (cu 2 mese operatorii) Unitatea de Fluoroscopie Operatorie (Endourologie înaltã) cu 2 sãli operatorii 1 sala de Cistoscopie ambulatorie
Dotarea specifica a blocului operator cuprinde:
4 truse complete de instrumentar complex + 2 linii video pentru operatiile de endourologie înalta, incluzând 2 litotritoare endoscopice de contact (Störz si Olympus).
6 truse complete + 2 sisteme video pentru operatiile de endourologie joasa (Störz si Olympus).
3 Sisteme radiologice mobile, multifunctionale (Siemens – “Izo C”).
Microscop operator pentru operatii pediatrice vasculare sau andrologie (infertilitate masculina, impotenta organica vasculogenica, revascularizatii peniene, autotransplant testicular, etc).
Trusa completa de aparatura + instrumentar si linie video pentru laparoscopie urologica.Aparate cu argon pentru sectiune si coagulare (interventii deschise, operatii reconstructive, transplant renal, etc).
20 de truse complete de instrumentar chirurgical (inclusive truse de chirurgie digestiva, vasculara, transplant, etc).
Unitatea de Litotripsie Extracorporealã cu Unde de Soc (ESWL) dotata cu Litotriptor LITHOSTAR Multiline (Siemens)
Laboratoarele de ecografie (2) sunt dotate cu:
Ecograf Siemens ELEGRA (Siemens) cu transducere de 3,5 si 7 MHz cu posibilitate de examinare Doppler si de punctie biopsie ecoghidata (cu reconstructie tridimensionala).Ecograf (Brüll & Kjaër) cu 3 sonde (abdominalã, uretralã, intra-rectalã) si pistol pentru punctie (BiopticGun).
Laboratorul de imunologie si HLA (biologie moleculara) pentru transplant dotat cu Analizor TDX (Abbott) pentru dozarea Ciclosporinei cu toate accesoriile necesare.
Laboratorul de urodinamica, ultramodern, este dotat cu 2 echipamente computerizate de masurari complexe urodinamice LIBRA MMS+ si DUCT Logic.
Laboratorul de anatomie patologica si imunohistochimie – în curs de dotare.
Laboratorul de informatica are în dotare echipamente ultramoderne pentru prelucrare complexa si proiectare de imagine digitala (preluata din sala de operatie), pentru gestionare bazelor de date de informatica medicala si pentru realizarea comunicarilor si lucrarilor stiintifice pentru congrese si alte manifestari de specialitate.