Parodontologia studiază şi tratează bolile care apar la ţesuturile ce înconjoară dinţii, respectiv gingia, osul alveolar, oasele maxilare şi ligamentele parodontale. Bolile parodontale sunt alături de cariile dentare cauza cea mai frecventă a pierderii dinţilor. Ce este parodontoza?
Numită parodontoză în limbaj comun şi parodontită în cel ştiinţific, reprezintă îmbolnăvirea ţesuturilor de susţinere a dinţilor. Netratarea acestei boli duce la instalarea mobilităţii dinţilor şi în final la pierderea acestora. Este fals conceptul destul de des auzit in randurile pacientilor, că această boală nu se tratează. Este foarte greu de stăpânit, este adevărat, dar nu imposibil. Astăzi se folosesc membrane de colagen, matrice compozită parodontală, os artificial, regenerare tisulară ghidată şi proteine de morfogeneza osoasă (Emdogain) şi care nu mai reprezintă astăzi simple titluri din tratatele de specialitate ci posibilităţi reale terapeutice în cazul acestor afecţiuni.
Nu uitaţi! Primul simptom al instalării bolilor parodontale este gingivita. Factori de risc sunt: igiena orală deficitară, vârsta, medicaţia, fumatul, stresul, boli imunitare, afecţiunile endocrine, factori genetici.