Cauze civile
Încheierea prin care se dispune efectuarea expertizei la INEC sau la un laborator interjudetean este un act ulterior îndeplinirii procedurii de verificare de scripte şi aceleia prin care instanţa numeşte, la cererea părţilor, expertul criminalist recomandat şi pune în discuţia părtilor atât întrebările la care va răspunde expertul oficial cât şi materialul ce urmează a fi expertizat.
Expertul criminalist oficial este cel care efectuează expertiza, aceasta nefiind efectuată în comun cu expertul criminalist autorizat. Ca atare, anterior trimiterii dosarului la INEC sau laborator, părţile recomandă un expert criminalist autorizat care, astfel, are dreptul, în primul rând, „să facă observaţii cu privire la obiectul expertizei, modificarea sau completarea acestuia". Cât timp aceste observaţii privesc obiectul expertizei sau modificarea şi completarea acestuia, este evident că ele trebuiesc formulate anterior dispunerii expertizei, în încheiere fiind cuprinse obiectivele finale la care va răspunde expertul oficial, după cum instanţa a admis ori nu completările solicitate de către expertul criminalist autorizat.
În al doilea rând, expertul criminalist autorizat participă personal la efectuarea expertizei prin "verificarea şi completarea materialului necesar pentru efectuarea expertizei". Prin analiza acestui text, este evident faptul că verificarea şi completarea materialului necesar pentru efectuarea expertizei sunt activităţi anterioare dispunerii efectuării lucrării şi trimiterii dosarului la INEC sau laboratorul interjudeţean, cu completările solicitate de expertul criminalist autorizat, după caz.
Ca atare, cât timp expertul criminalist autorizat completează materialul necesar pentru efectuarea expertizei, acesta trebuie să ia cunoştinţă de materialul dosarului, fiind îndeplinită, astfel, cerinţa prevăzută de aliniatul 3 al art. 7 din OG 75/ 2000. Această solicitare de completare va fi menţionată în încheiere de instanţă, singura care poate dispune completarea sau nu a materialului ce urmează a fi pus la dispoziţia expertului oficial (scripte de comparaţie, discul cu fotografii digitale, filmări realizate cu ocazia producerii accidentului, fotografii realizate de părţi, puse în discuţia acestora şi avizate, ulterior, de organul judiciar etc).
Prin urmare, toate activităţile menţionate mai sus trebuie realizate anterior dispunerii expertizei prin încheiere sau, în situaţia în care acestea nu au fost realizate, ele trebuie parcurse până în momentul efectuării expertizei de către expertul oficial, dându-se eficienţă art.7 din O.G. 75/2000. Astfel, dreptul la apărare al părţilor va fi respectat, expertul recomandat de acestea având posibilitatea să-şi exercite neîngrădit şi eficient prerogativele conferite de lege.
În ceea ce priveşte cea de-a doua fază, este evident că experţii criminalişti autorizaţi pot face obiecţii la raportul de expertiză, adresate organului judiciar, doar după trimiterea de către expertul oficial a lucrării către organul judiciar şi luarea la cunoştinţă despre conţinutul acesteia