Cesiune parti socialeProcedura de cesiune a partilor sociale poate fi efectuata in doua modalitati expuse in cele ce urmeaza:
a) Cesiunea partilor sociale in baza prevederilor OUG 54/2010 – mai exact in cazul in care se doreste cesiunea partilor sociale catre o persoana care nu este deja asociat in firma (deci o persoana din afara firmei), se va intocmi de catre noi dosarul in care se anunta intentia de cesiunea a partilor sociale si se depune la Oficiul National al Registrului Comertului.Termenul de solutionare al dosarului este de 5 zile lucratoare. Dupa solutionarea dosarului, la circa 7 zile lucratoarele, Oficiul National al Registrului Comertului publica in Monitorul Oficial intentia de cesionare a partilor sociale. De la data publicarii in Monitorul Oficial, trebuie sa treaca termenul de opozitie de 30 de zile. In interiorul termenului de opozitie, orice persoana interesata (fizica si/sau juridica) sau Statul Roman prin ANAF, Primarii, ITM, etc se pot opune cesionarii partilor sociale. Aceasta opozitie apare de obicei cand firma are datorii. In cazul in care in cele 30 de zile nu apare nicio opozitie la cesionarea partilor, va intocmim al doilea dosar din cadrul procedurii, prin care se cesioneaza partile sociale, acesta solutionandu-se in termen de 5 zile lucratoare.Termenul aproximativ pentru intreaga procedura este de 50-60 de zile.
b) Cesiunea partilor sociale prin majorare de capital – aceasta procedura presupune ca in primul dosar, asociatul sau asociatii actuali sa fie de acord ca persoana din afara firmei (viitorul asociat) sa vina cu o majorare de capital social, astfel devenind asociat in cadrul firmei. Oficiul National al Registrului Comertului solutioneaza acest prim dosar in termen de 5 zile lucratoare. Dupa ce s-a solutionat primul dosar, va vom intocmi al doilea dosar in care se cesioneaza partile sociale. Practic, prin majorarea de capital social, viitorul asociat intra in firma, iar la momentul cesiunii partilor sociale, fiind asociat deja existent in firma nu se mai parcurge etapa de 30 de zile de opozitie mentionata la punctul anterior (nu se mai verifica daca firma are sau nu datorii). Termenul pentru intreaga procedura este de 10 zile lucratoare.
Acte cesiune parti socialeNe vom ocupa de intocmirea dosarului, avand nevoie de la dumneavoastra de urmatoarele documente:
– copie act constitutiv– copie carte de identitate asociat(i)– contul firmei in care se va face majorarea de capital– cartea de identitate in original a asociatului.
Avand documentele de mai sus, va vom redacta si atesta noul act constitutiv al firmei, decizia asociatului unic sau hotararea adunarii generale a asociatilor, anexa de publicare in Monitorul Oficial, declaratia pe proprie raspundere ca persoana indeplineste conditiile cerute de lege pentru detinerea calitatii de asociat si/sau administrator (in cazul majorarii capitalului social de catre un asociat nou) , cererea de inregistrare a mentiunii in Registrul Comertului, cat si documentele care stau la baza modificarilor, inclusiv ne vom ocupa de efectuarea majorarii de capital social in contul firmei.