Ghidul Serviciilor
Institutul National De Cercetare -Dezvoltare In Informatica-Ici
inapoi la firma 1533 vizite
Poza Retele de acces
Foto

Creşterea continuă pentru cererea de servicii de bandă largă combinată cu necesitatea livrării acestor servicii în reţele tot mai extinse conduc la dezvoltarea transmisiei optice. Cuprul înseamnă megabiţi şi metri. Fibra optica înseamnă gigabiti  şi kilometri.

Concluzia este simplă, la un moment dat soluţia va însemna fibra optică. Într-o lume a reţelelor perfecte, fiecare conexiune începe  şi se termină pe o infrastructura optica.

Componentele retelelor clasice – cabluri şi echipamente – ar trebui scoase din folosinţă şi înlocuite cu tehnologiile moderne de transmisie optică. Reţeaua ar fi un mediu omogen în care toate serviciile ar curge fără discontinuităţi de la un capăt la altul. În lumea reală, o astfel de situaţie nu există. Transformarea integrală a infrastructurii şi echipamentelor  într-o astfel de reţea este prea costisitoare şi logistic prohibitivă. Constrângerile economice  şi de resurse cer o tranziţie gradată, progresivă către o  reţea integral optică. Aşadar apare necesitatea  capacităţii de a conecta diferite elemente de reţea şi infrastructură într-un mediu tot mai integrat  şi  optimizat. Cea mai bună strategie de a implementa transmisia optică constă în introducerea fibrei optice oriunde este posibil.

 

O soluţie pentru înlăturarea acestor inconveniente o  reprezintă utilizarea platformei de acces multiserviciu  MAP (Multiservice Acces Platform).

 

În prezent oferirea de multiserviciu necesită multe  sisteme de la diverşi producători, astfel: un furnizor  oferă echipamente POTS şi ISDN, un altul oferă sisteme SDSL şi HDSL şi altul oferă ADSL. Rezultă multiple echipamente  şi timp consumat pentru înţelegerea  şi stăpânirea regulilor multiplelor configuratii,  procedurilor de instalare şi a operatiunilor de management.

 

Platformele multiserviciu au o flexibilitate mare  permiţând orice configuratie, orice mediu de transport, orice capacitate, orice reţea, orice serviciu  şi  orice aplicaţie.

 

Configuratii. Ceea ce le face adecvate atât pentru zone de mică şi mare densitate, cât şi pentru zone  suburbane şi rurale este posibilitatea platformelor de  a fi folosite în orice configuratie: punct la punct, până la 32 de unităţi distante în stea, până la 5 unităţi în  configuratie drop-insert, combinaţii între acestea (arborescentă), în inel şi combinaţii inel-stea.

 

Medii de transport. Pentru conectarea terminalelor MAP se poate folosi orice mediu de transport:  perechi de cupru, fibra optica sau radio. Trecerea  simplă de la cablul de cupru la fibra optică, de la E1 la HDSL sau radio permite adaptarea platformelor MAP atât la cerinţele prezente ale reţelei cât  şi la  cele viitoare.

 

Capacităţi. Platformele MAP sunt fabricate pentru a fi instalate în incinte sau cabinete stradale şi sunt  disponibile într-o varietate de capacităţi. Astfel, capacităţile mici între 12-48 linii sunt adecvate pentru zone urbane unde fibra este adusă până la trotuar  sau pentru zone rurale de mică densitate. Alte capacităţi uzuale sunt: 120, 240,…2000 linii.

 

Reţele. Platformele MAP se pot interfata cu reteaua PSTN pentru serviciile de banda ingusta folosind interfeţele V5.1, V5.2, cu reteaua ATM  pentru linii închiriate  şi speciale folosind interfeţele STM-1 UNI(ATM) sau cu reteaua Frame Relay prin  fluxuri E1 sau E1 fracţional. Aceste interfeţe pot fi  combinate la cerere.

 

Soluţii de date de mare viteza. Platformele MAP oferă o varietate de soluţii de acces de date de mare  viteză pe reţele TDM, ATM  şi FR folosind  tehnologiile SDSL şi ADSL.  Introducerea platformei MAP în reţelele companiilor le vor permite acestora să aleagă serviciile  cele mai potrivite activităţii lor prin simpla adăugare a cartelei de serviciu adecvate pentru serviciul de date dorit.  Utilizarea soluţiilor ADSL şi ADSL-Lite vor conduce  la simplificarea hardware-lui iar utilizarea ATM va  conduce la optimizarea lărgimii de bandă a sistemului.

 

Platformele multiserviciu (MAP) permit:

Platformele multiserviciu permit reţelei de acces să se adapteze schimbării cerinţelor abonaţilor prin reconfigurarea serviciilor oferite. Acestea trebuie să ofere atât o gamă largă de servicii la momentul instalării cât şi o evoluţie sigură a viitoarelor servicii de banda larga ca ADSL, ATM şi IP. Bazată pe arhitectura fibră în bucla de abonat FITL (Fiber In The Loop), platforma MAP transportă servicii de banda larga atât pentru abonatii rezidentiali cât  şi pentru cei de afaceri /instituţii. Sistemul poate fi configurat ca fibra până la un punct distant (FTTR) pentru deservirea abonaţilor rezidenţiali  şi SOHO sau ca fibră până la clădire (FTTB) pentru deservirea abonaţilor firmelor mari.

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2025
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.