Lacu Sarat este o cocheta statiune balneara, situata in Campia Brailei la numai 5 km de orasul Braila, de care se leaga printr-o linie de tramvai.
Statiunea este inconjurata de 70 ha de padure care atenueaza climatul excitant de stepa si constituie un placut loc de recreere.Lacul cu salinitate crescuta este format pe un vechi curs al Dunarii iar fundul lacului este acoperit pe intreaga suprafata de un namol terapeutic cu grad ridicat de mineralizare.Primele cercetari stiintifice au fost intreprinse in 1861 cand a fost intocmit un studiu asupra valorii terapeutice a lacului. S-a efectuat analiza chimica a apei si a namolului, au urmat primele recomandari facute de medici.In anul 1879 au fost construite primele stabilimente balneare.
De numele acestei statiuni este legata si aparitia primei publicatii periodice in balneologia romaneasca, buletinul saptamanal ДLacu Ц SaratФ (20 mai 1905) tiparit la Braila.Timp de aproape 100 de ani tratamentele s-au putut efectua numai in perioada de vara, acum datorita noilor amenajari si dotari statiunea a capatat un caracter permanent.
Este unul din locurile din tara cu cel mai mare numar de ore de stralucire a soarelui (2.200 ore pe an).
Principalii factori naturali de cura ai statiunii sunt:- apa sulfatata, clorurosodica, magneziana a lacului cu un grad ridicat de mineralizare de peste 80g/l- namolul sapropelic cu un grad ridicat de hidrogen sulfurat, bogat in substante minerale (40%) si organice (30%)- climatul excitant de stepa.
Din anul 1999 hotelul Perla este dotat cu o moderna baza de tratament ce permite recuperarea afectiunilor aparatului locomotor, ale sistemului nervos periferic, afectiuni ginecologice, afectiuni posttraumatice, afectiuni ale sistemului nervos central.In baza de tratament Perla si TBRCM lucreaza personal medical de inalta calificare in balneofizioterapie si recuperare medicala.
Cei doi medici sunt :
Doctor Steluta Matei - medic primar
Doctor Anisoara Ralea -
medic primar, medic coordonatorAsistent Sef Gligore Maria - asistent principal BFT