Vaccinul este un preparat biologic cu proprietati antigenice, care declanseaza raspunsul imun. Cu alte cuvinte, vaccinul aduce in contact organismul cu agentul patogen – atenuat sau inactivat – in urma caruia se formeaza anticorpi specifici, care la un viitor contact cu patogenul respectiv il vor recunoaste si il vor neutraliza.
Cand trebuie vaccinat un pui de animal?
La nastere, micutul nu este imun la boli. Totusi el a primit o cantitate de anticorpi din sangele mamei, prin placenta. Alta cantitate importanta de anticorpi vine odata cu primul lapte supt, numit colostru. Insa de aceasta sursa va fi privat dupa 24-48 de ore. Puiul este protejat doar impotriva acelor boli pentru care mama sa a fost imunizata. La fel cum o cantitate mai mare de anticorpi primita de la mama asigura o protectie mai buna a acestuia. Anticorpii materni au insa eficacitate doar cateva saptamani, de aceea este foarte important sa se intervina prin vaccinare pentru stimularea imunitatii.
Varsta la care trebuie vaccinat puiul este diferita de la specie la specie. Este acea perioada in care anticorpii materni sunt la un nivel scazut, astfel incat sa nu blocheze vaccinul.
La caini si pisici, primul vaccin trebuie facut la varsta de 6-8 saptamani, in cazul iepurilor – la 6 saptamani, al dihorilor – la 8 saptamani, iar caii si poneii trebuie vaccinati la 4-5 saptamani.
Porcusorii de guinea sau hamsterii nu trebuie vaccinati. Este foarte important ca inainte de efectuarea primului vaccin animalul sa nu vina in contact cu alti semeni ori sa fie scos afara, pentru a nu fi expus riscului contractarii vreunei bolii pentru care nu a fost pregatit.
Pentru ca anticorpii sunt activi doar o anumita perioada de timp, este necesara revaccinarea impotriva anumitor boli, la intervale de timp specifice fiecarui vaccin in parte.
Vaccinul nu produce imunitatea imediat. Este nevoie de o perioada de timp – de la cateva zile pana la cateva saptamani – pentru ca antigenii sa fie recunoscuti, anticorpii sa raspunda, iar sistemul imun sa memoreze.
Comunicarea dintre proprietar si veterinar
Nimeni altcineva in afara ta nu-ti cunoaste mai bine prietenul necuvantator, motiv pentru care esti cea mai avizata persoana pentru a-i oferi informatiile necesare medicului veterinar. Multe semne de boala sunt atat de subtile, incat spiritul de observaţie si vigilenta ta in raport cu orice usoare modificari in comportamentul animalului sunt foarte utile in stabilirea diagnosticului si prescrierea tratamentului de catre medicul veterinar.
Daca-ti doresti un animal de companie, dar inca nu te-ai decis, este bine sa stii ca medicul veterinar iti poate oferi sfaturi cu privire la animalul de companie cel mai potrivit stilului de viata si personalitatii tale.
Tot medicul veterinar este cel care te poate sfatui cum sa ai grija de animalul preferat, inclusiv privind cerintele de hrana, ingrijirea zilnica si orice nevoi specifice rasei din care face parte.
Contact
Spune-ne aici problema ta si suntem oricand gata sa venim in ajutorul prietenului tau.
Suntem o echipa de profesionisti tineri, saritori, plini de compasiune si entuziasm sa redam vioiciunea companionului tau.