Etapa de informare si eliberarea certificatului / procesului verbal – GRATUITA – dureaza, de regula, aproximativ 20-30 de minute, oferind informatii despre cadrul legislativ, definitia medierii, rolul mediatorului, principiile medierii, avantajele acesteia, precum si efectele juridice ale acordului de mediere. Se desfasoara in prezenta ambelor parti, cu exceptia situatiei in care una dintre parti a refuzat in mod expres sa se prezinte, in urma adresarii invitatiei/invitatiilor de catre mediator, sau nu s-a prezentat la doua date succesive stabilite si comunicate, fara a justifica absenta.
Deschiderea dosarului, gestionarea, arhivarea acestuia, precum si transmiterea invitatiei/invitatiilor (maxim 2) catre cealalta parte, atunci cand solicitarea initiala este facuta doar de una dintre parti – 150 RON- costul este suportat de partea care face solicitarea, urmand ca ulterior, daca procedura este acceptata si de cealalta parte, costul acestei etape sa fie impartit intre cele doua parti.
Deschiderea dosarului, gestionarea, arhivarea acestuia, fara transmiterea de invitatii (cazul cand partile se prezinta impreuna la mediere sau invitatiile sunt trimise de una dintre parti personal) – 20 RON- costul este suportat de partea care face demersurile sau de ambele parti, in functie de modul de solutionare.
Sedinta de mediere in sesiune comuna – 300 RON- suma se achita de catre partile implicate, in mod egal, daca acestea nu stabilesc si agreeaza o alta modalitate)- costul este calculat pentru o sedinta de maxim 120 minute; in cazul necesitatii stabilirii unor sedinte ulterioare, acestea vor avea acelasi cost; prelungirea sedintei va avea un tarif majorat cu 15%/ora pentru fiecare ora suplimentara.– sedintele programate in afara orarului obisnuit de lucru al biroului (dupa ora 17:00) vor avea un tarif majorat cu 50% in cazul celor desfasurate in zilele de lucru (luni-vineri) si cu 100% in cazul celor programate in weekend-uri, indiferent de ora.
Sedinta de mediere in sesiune separata cu fiecare parte – 200 RON– suma se achita de fiecare parte separat, avand in vedere obligativitatea sustinerii se sesiuni separate cu toate partile implicate– durata fiecarei sesiuni este de maxim 120 minute– pentru situatiile prevazute la punctul anterior (prelungiri, programari in afara orarului obisnuit de lucru, etc.) se aplica aceleasi reguli
Redactarea acordului de mediere – cheltuieli ocazionate de multiplicare, indosariere, gestionare, arhivare, alocare sala pentru semnare, transmitere catre instanta etc. – 100 RON– suma se achita de catre ambele parti in procente egale, in afara situatiei in care acestea au hotarat de comun acord o alta modalitate de plata.
Nota: cheltuielile suplimentare ocazionate de mediere (deplasari, experti, inchirieri spatii in alte locatii, etc.), cu conditia ca acestea sa fie facute in interesul partilor si cu acordul acestora, se vor detalia in acte aditionale la contractul de mediere si se vor achita separat, dupa aceleasi reguli, respectiv in procente egale de catre parti, cu exceptia situatiilor in care acestea vor decide altfel. Tarifele se mai sus se refera la situatia in care conflictul implica doua parti. Pentru alte situatii, tarifele se stabilesc in raport cu complexitatea cazului si cu numarul partilor implicate.