De aproape 20 de ani, vis-à-vis de Universitatea Bucuresti, la „coada calului”, cum spun cu umor bucurestenii statuii ecvestre a lui Mihai Viteazul, când mergi spre Biserica Rusa (paraclis universitar), exista Cafeneaua „Jos Palaria” a Maestrului George Mihaita, un loc cu dichis cultural, gata de taclá si bunastare sufleteasca.
În acest spatiu, respiri un aer dintr-un timp în care lumea, vorba lui Eminescu, înca mai gândeste în versuri si mai scrie în poezii. Studentii si profesorii de la Litere, fie ca vin de la Universitate sau de la “Spiru”, cauta în fiecare cafea savurata o poveste, un subiect livresc sau un motiv de nostalgie.
Aici s-au pus la cale carti si proiecte literare (cu Florin Iaru, Traian T.Cosovei, Constantin Stan, Danut Ungureanu sau Ioana Craciunescu; putina lume stie ca antologia “MARFA” aparuta în 1996, avându-i autori pe Dan Mircea Cipariu, Florin Dumitrescu, Sorin Ghergut, Dan Plesa, Bogdan O. Popescu, a fost editata de George Mihaita si Editura Salut, o editura care a intrat în istoria literaturii române tiparind doar o singura carte!), aici s-a pus la cale cea mai importanta platforma de promovare pentru artistii români contemporani – Galeria Atelier 030202 (condusa de artistul vizual Mihai Zgondoiu, cel care, de altfel, a imaginat spatiul si logo-ul “Jos Palaria”), aici au fost proiectate evenimente unicat în România: Ziua Adolescentilor, Festivalul Comediei Românesti, Festivalul National de Teatru al Liceenilor “Jos Palaria”.
Portretele marilor actori români din cafenea te invita sa plonjezi din filmul starului preferat în filmul tau interior.
Spatiu intercultural, “Jos Palaria” îi atrage si pe bancheri, asa cum sunt gratulati functionarii de la BCR, vecinii cafenelei, si pe cei de la OSIM. Si, nu în ultimul rând, pe turistii de toate credintele bahice: de la catolica bere pâna la ortodoxa vodca.“Jos Palaria” este nascuta din bucuria de a fi a lui George Mihaita!
În aceasta cafenea simti ca te poti elibera de cotidianul imediat pentru a întelege ca îti poti oferi propria ta clipa de eliberare! O clipa care poate fi numai cu tine însuti, cu prietenii sau la o petrecere aniversara (Tudor Mihaita, cel care coordoneaza viata oficiala si secreta a cafenelei, poate da marturie despre neuitate petreceri onomastice sau de zi de nastere).