Ju Jitsu este un sistem de lupta si dezvoltare personala ce provine din stilurile traditionale de arte martiale ale samurailor si ninja din Orient.
Sistemulne introduce treptat in studiul artelor martiale plecand de la simplu catre complex si de la usor catre greu dezvoltand treptat un centru de incredere si putere bazat pe experienta si efort personal.
Facand parte din pregatirea razboinicilor orientali in antichitate si dezvoltand prin flexibilitatea care-i confera si numele (ju-suplete) tehnici mereu adaptate, ju jitsu a intrat in patrimoniul universal ca arta si in lumina scenei ca sport, ocupandu-se de rolul pe care l-a avut initial ca arta a dezvoltarii spirituale si personale, si renuntand la latura distructiva, de razboi.
Sistemul Ju Jitsu incepe cu tehnici simple de autoaparare, aplicabile imediat, adaptate realitatii, continua pe nivelul superior in sport si competitivitate, ca mai apoi sa se ocupe de tehnici speciale care includ kinetoterapie si tehnici spirituale.
Prin natura omogena si caracterul unitar ju jitsu accepta orice tehnica eficienta si o preia respectand in primul rand nucleul sau pragmatic ce-i spune sa puna pe primul loc scopul pentru care este folosit, autoapararea si dezvoltrea armonioasa.
Tehnicile Ju Jitsu sunt prezentate in functie de tipul atacului, si de aceea denumirile sunt in functie de tipul atacului. Se mai pastreaza pentru comenzile uzuale din sala de antrenament (dojo) denumiri in limba japoneza pentru a simplifica desfasurarea antrenamentului si in cadrul competitiilor, de exemplu hajime-incepeti, mate-opriti, numerele, ichi, ni, san, etc.