Cetăţenii români care doresc să călătorească în Kazahstan au nevoie de viză de intrare.
În România vizele se obţin de la Ambasada Republicii Kazahstan din Bucureşti.
MAE kazahstanez a informat misiunile diplomatice ale statelor membre UE despre decizia autorităţilor locale privind introducerea, în mod unilateral, a unor facilităţi în acordarea de vize de intrare cetăţenilor din 35 de state, între care şi România.
Astfel, viza se acordă în curs de 1-3 zile, se elimină necesitatea prezentării unei invitaţii din partea kazaha, a unei situaţii financiar-bancare, a biletelor de transport dus-întors si nu se mai impune prezenţa posesorului paşaportului, iar în cazul unor urgente nu se va proceda la o taxare suplimentară.
Atenţie! Cetăţenii români care călătoresc în Kazahstan au obligaţia ca, în termen de 5 zile lucrătoare de la data trecerii frontierei de stat, să se înregistreze la serviciul Poliţiei de Migraţie din cadrul MAI kazah.
Pentru persoanele care stau mai mult de 30 zile în Kazahstan, Poliţia de Migraţie (OVIR - Office of Visas and Registration) poate solicita şi prezentarea unor certificate de test HIV, nu mai vechi de o lună (Center for the Prevention and Control of AIDS 7 Talgarskaya Street în Alma-Ata).
Atenţie! Călătoria cetăţenilor străini în unele zone din apropierea frontierei cu China necesită obţinerea unui permis special de la autorităţi.
De asemenea, din anul 2001, Guvernul Republicii Kazahstan a declarat “închise pentru accesul cetăţenilor străini” următoarele localităţi din proximitatea unor obiective militare:
Doriţi să munciţi în Kazahstan?
Obţinerea permiselor de muncă în Kazahstan pentru cetăţenii străini este adesea o problemă, datorită legislaţiei locale restrictive.
Este indicată consultarea în prealabil a Ambasadei României la Alma-Ata pentru obţinerea unei evaluări privind mediul de afaceri din Kazahstan.
Companiilor româneşti şi oamenilor de afaceri interesaţi să dezvolte afaceri în Kazahstan li se recomandă atenţie sporită la alegerea partenerilor şi încheierea contractelor.
Ameninţări teroriste
În regiunea Asiei Centrale se manifestă unele mişcări şi grupări extremiste.
Chiar dacă în ultimii ani pe teritoriul Kazahstanului nu s-au înregistrat acte teroriste, organele de securitate iau permanent măsuri de prevenire a unor asemenea acte.
Vă recomandăm să consultaţi periodic informaţiile prezentate de autorităţile locale şi să accesaţi pagina web a Ministerului român al Afacerilor Externe (www.mae.ro).
Siguranţă şi criminalitate
Deşi Kazahstan este o ţară cu un nivel general scăzut al criminalităţii, uneori se întâlnesc cazuri de răfuieli între grupări criminale locale (atacuri armate, furturi la casele de schimb valutar).
Infracţiuni minore de tipul furtului din buzunare, înşelăciunilor sau furtului din maşini pot apărea în zone aglomerate (gări, staţii, parcări, centre comerciale, bazaruri).
Recomandări generale:
S-au întâlnit cazuri când, invocând anumite reguli şi proceduri de ordine interioară, organele vamale şi ale politiei de frontieră din aeroporturile internaţionale au pretins sume cuprinse între 50-500 USD pentru a le permite străinilor să treacă frontiera.
În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor vă recomandăm contactarea Ambasadei României la Alma-Ata sau a celui mai apropiat birou al poliţiei locale.
În cazul pierderii paşaportului românesc, se recomandă sesizarea atât a biroului local de Poliţie, cât şi a Ambasadei României.
În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor, trebuie apelate următoarele numere de urgenţă:
Sistemul medical
Sistemul medical în Kazahstan este limitat, sub standardele europene.
Vă recomandăm cu insistenţă să încheiaţi o asigurare medicală, de călătorie şi de viaţă pentru întreaga durată a deplasării.
În cazul în care sunt necesare servicii medicale, trebuie luată în primul rând legătura cu agentul sau partenerul local al societăţii de asigurări care a încheiat poliţa. Acesta va indica unitatea sau unităţile medicale care pot furniza serviciile medicale pe baza poliţei de asigurare. Serviciile medicale sunt prestate în conformitate cu clauzele prevăzute în poliţa de asigurare.
Serviciile medicale suplimentare, neacoperite de poliţa de asigurare, vor fi achitate în mod individual de beneficiar.
Atenţie! La încheierea poliţelor de asigurare vă recomandăm verificarea condiţiilor de aplicare a poliţiei pe teritoriul Republicii Kazahstan.
Cetăţenilor români care intenţionează să rămână un timp mai îndelungat pe teritoriul Kazahstanului se recomandă vaccinarea împotriva hepatitei A şi B, meningo-encefalitei transmise prin muşcătura de căpuşă (lunile mai-iulie), administrarea profilactică de iod, evitarea zonelor radio-active din Estul Kazahstanului.
Alte informaţii pot fi găsite pe paginile de internet www.who.int, www.who.int/ith.
Utilizarea cărţilor de credit
Sunt acceptate cărţi de credit internaţionale la unele magazine, majoritatea hotelurilor şi restaurantelor mari din Alma-Ata, Astana şi celelalte oraşe-centre regionale.
Reglementări vamale
Este permisă introducerea sau scoaterea în şi din Kazahstan a maximum 2 l de băuturi alcoolice şi a maximum 0,5 kg icre negre.
Obiectele de valoare şi aparatura electronică se declară la trecerea frontierei (atât la intrare cât şi la ieşire).
Există reguli stricte la exportul de antichităţi din Kazahstan.
Suma maximă permisă (nedeclarată) la ieşirea din Kazahstan este de 3000 USD. Sume mai mari de bani se declară.
Persoanele care stau o perioadă scurtă de timp pe teritoriul Kazahstanului, pot scoate din această ţară o sumă echivalentă cu cea declarată la intrarea în ţară.
Declaraţia vamală se păstrează până la ieşirea din ţară.
Regimul medicamentelor
Pot fi introduse în Kazahstan numai medicamente pentru uz personal. Pe plan local pot fi cumpărate medicamente fără prescripţie medicală (exceptând cele care au regim special).
SURSA:www.mae.ro