Cuvântul “ logopedie” provine de la grecescul “ logos” care înseamna cuvânt si ” paidea” care înseamna educatie. Drept urmare, logopedia abordeaza educatia vorbirii, reprezentand procesul terapeutic care se concentreaza asupra
studierii si dezvoltarii limbajului, fiind responsabila de prevenirea si corectarea tulburarilor de limbaj si comunicare, inclusiv imbunatatirea limbajului non-verbal.
Scopul logopediei este imbunatatirirea discursului si abilitatilor de a întelege si de a exprima limbajul, imbunatatirea calitatii verbale orale si non-verbale, prevenirea/inlaturarea tulburarilor de limbaj si comunicare, dezvoltarea psihica generala in limita capacitatilor specifice individuale, stabilirea unor relatii corecte/potrivite cu cei din jur.
Terapia logopedica are doua componente:
– coordonarea aparatului fonoarticulator in vederea producerii de sunete ce formeaza cuvinte si mai apoi propozitii (se refera la articularea, fluenta, volumul si tonalitatea vocii).
– intelegerea si exprimarea limbajului (se refera la utilizarea limbajului prin scris, gesturi, strategii alternative si augmentate de comunicare).
Terapia logopedica se adreseaza atat copiilor, cat si adultilor care nu stapanesc limbajul si comunicarea si care arata tulburari/dificultati in aceasta zona. Problemele de limbaj si comunicare pot afecta toti oamenii indiferent de varsta, insa indeosebi copiii, care totodata au sanse mari de succes in urma unui plan riguros de interventie, dedicare si stimulare din partea terapeutului si a parintilor.
Este nevoie sa vizitam logopedul cand:
-copilul prezinta intarzieri in dezvoltarea limbajului
-copilul prezinta tulburari de ritm si fluenta a vorbirii
-copilul prezinta tulburari de pronuntie
-copilul prezinta tulburari de scris-citit (dislexo-disgrafie), tulburari de calcul si rationament matematic (discalculie)
-copilul prezinta deficiente asociate, in care tulburarea de limbaj este secundara
Terapia logopedica este un intreg proces, ca atare nu putem anticipa cu precizie perioada necesara recuperarii/imbunatatirii limbajului, fiecare are ritmul sau propriu de dezvoltare si asimilare, insa durata terapiei este influentata de anumiti factori, printre care amintim:
-varsta copilului
-frecventa sedintelor
-tipul si severitatea afectiunii prezente
-implicarea parintilor si continuarea exercitilor/activitatilor recomandate de terapeut acasa.
Terapia logopedica poate dura de la cateva luni pana la ani. In functie de nevoia si evolutia copilului, specialistul poate recomanda doua sau mai multe sedinte pe saptamana, totodata exista posibilitatea efectuarii in paralel a unei alte forme de terapie daca tipul afectiunii prezente la copil cere acest lucru (de ex. terapie ABA in cazul copiilor cu tulburare din spectrul autist).
Parintii constituie un factor extrem de important in demersul catre rezultate optime ale copilului. Specialistul recomanda pentru acasa diverse exercitii/activitati/jocuri care sa sprijine ceea ce se intampla in cabinet si pentru ca cel mic sa aiba parte de continuitate, astfel implicarea parintelui este foarte valoroasa si duce la succesul terapiei.
Beneficiile terapiei logopediceTerapia logopedica are beneficii uimitoare pentru echilibrul si armonia copilului, astfel amintim:
-cresterea increderii si stimei de sine
-dezvoltarea laturii academice
-imbunatatirea limbajului si a comunicarii
-imbunatatirea abilitatilor si relatiilor sociale
-imbunatatirea abilitatii de expresie si exprimare
-imbunatatirea calitatii vietii copilului pe toate planurile
-dezvoltarea rabdarii si a intelegerii cerintelor din partea celor din jur