Metoda de examinare cu particule magnetice (MT) este una dintre cele mai sensibile, fiabile și productive metode NDT pentru inspecția de suprafață a produselor din materiale feromagnetice. Metoda se bazează pe atragerea particulelor feromagnetice de forța fluxului de scăpări care apare deasupra defectelor de suprafață, cum ar fi fisuri, suprapuneri, lipsa sudurii, pori, după o magnetizare adecvată.MT se poate utiliza pentru indicarea defectelor de suprafață deschise, și în anumite condiții, pentru detectarea defectelor situate aproape de suprafață. O probabilitate mai mare de detectare există atunci când direcția unui defect este perpendiculară pe direcția câmpului magnetic aplicat. Cu cât este mai mic unghiul dintre defect și liniile de câmp magnetic, cu atât este mai slabă indicația.
Imagine la microscop a fisurilor Indicarea fisurilor prin metoda MT fluorescentă
Examinarea cu particule magnetice este un procedeu de tratare separat, care constă din următoarele părți: 1.Pregătirea suprafețelor obiectelor de testat pentru examinare; 2.Magnetizarea obiectului; 3.Aplicarea suspensiei de particule magnetice (pulbere) pe obiectul de testat; 4.Inspecția; 5.Demagnetizarea.
Pentru examinarea cu particule magnetice se utilizează magnetizarea circulară, longitudinală sau combinată. Există o mulțime de scheme de magnetizare, unele dintre acestea fiind prezentate mai jos.