Masajul este o tehnica veche, utilizata cel mai des de popoarele asiatice, utilizat în special ca metoda de relaxare si ca arma pentru ameliorarea unor afectiuni corporale.
Majoritate persoanelor, atunci când se discuta despre masaj, se gândesc la relaxare, dar masajul este o solutie foarte buna pentru tratarea stresului cotidian, îmbunatatirea circulatiei, dar si pentru întarirea sistemului imunitar.
În urma sedintelor de masaj, s-au observat performante ale sportivilor în timpul antrenamentelor si arderea unui numar mai mare de calorii. O sesiune de masaj va reface musculatura solicitata în timpul activitatii sportive, si va ajuta sportivul sa se relaxeze.
Exista mai multe tipuri de masaj, acestea având de asemenea recomandari specifice pentru fiecare tip.
Masajul somatic se ocupa de cresterea nivelului de oxigenare a sângelui. Circulatia este favorizata, iar timpul pentru recuperarea musculara, elimina acidul lactic, dar si alte deseuri de la nivelul tesuturilor.
Masajul tesutului profund este apropiat ca idee de cel somatic, diferenta o face tehnica. Se folosesc miscari lente si forta de apasare creste mai ales pe anumite zone de disconfort. Aceste masaje sunt recomandate celor ce sufera de afectiuni musculare sau leziuni corporale.
Masajul limfatic are ca scop eliminarea mai rapida a lichidului în surplus din organism. Se recomanda practicarea sedintelor de masaj limfatic persoanelor care au suferit traumatisme postchirurgicale sau sufera de oboseala cronica si artrita.
Masajul sportiv, dupa cum îl recomanda si numele, se adreseaza persoanele active, participante la competitii sportive.
Masajul neuromuscular este un explorator detaliat al tesuturilor, cu ajutorul degetelor, coatelor si antebratelor. Durerile de ceafa, migrenele si amorteala vor fi tratate prin acest tip de terapie.
Exista anumite cazuri în care persoanele pot suferi de anumite boli/afectiuni ce se pot agrava prin practicarea masajului. De exemplu, pentru persoanele cu boli cardiace, se interzice efectuarea masajului în zona inimii, la fel si în cazul celor ce sufera de varice, pericolul consta în faptul ca zona masata trebuie sa nu aiba varice pentru a nu debloca cheagurile de sânge formate.
Primul efect observat de un pacient care urmat o sedinta de masaj este relaxarea fizica. Studiile demonstreaza faptul ca masajul încetineste procesele de îmbatrânire si aduce beneficii pentru afectiunile patologice.
Mai mult, masajul ajuta la echilibrarea problemelor sistemului nervos si în acest fel, organele interne vor functiona mult mai bine, ceea ce este benefic pentru sanatate.